השחתה בשוגג

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 28/01/04 10:15 ה בשבט התשסד

שאלה

בס"ד

כבוד הרב,שלום רב!

ברצוני לשאול שאלה הלכתית ואשמח לקבל תשובה בהקדם האפשרי.

הפלתי,בטעות,עם התיק שלי חתיכה מפנס מכונית.

לצערי,הלכתי ללא להשאיר פרטים וכשחזרתי לא ראיתי את המכונית.נדמה לי,אך איני בטוחה,שהפנס כבר היה סדוק ולכן המכה שלי,בטעות,הפילה את החתיכה בקלות כזו.אני בת שירות ולכן אין ביכולתי לשלם כסף רב,אך במידה שזו חובה הלכתית איני רוצה לעבור על הלכה.

סליחה על הטירחה

בתודה מראש,סיון.

תשובה

אדם המזיק חייב בתשלום אף אם הזיק בשוגג. (שו"ע חו"מ סי' שע"ח). חזרה בתשובה כוללת – חרטה, קבלה לעתיד, תשלום ההזק. לכן אם את מזהה את המכונית עלייך לפנות לבעל הרכב ולהציע לו תשלום אבל אם המכונית אינה נמצאת, רצוי שתכתבי לעצמך על פתק את הסכום לתשלום ואם תזדמן המכונית - תשלמי.
שומת הנזק היא הפחת שנגרם לרכב, דהיינו רכב עם פנס סדוק שווה סכום מסוים. עלייך לשלם את ההפרש בין אותו הסכום למחיר העכשווי של הרכב לאחר ההזק. בדרך-כלל זהו סכום קטן, ובודאי הסכום הזה, הוא פחות מהעלות של הפנס בפני עצמו.
(כך מבואר בשו"ע חו"מ שפ"ז סעיף א', אלא שישנה דעה שצריך להחמיר ולדון על הפנס בפני עצמו, ואז היה עליך לברר נהו מחירו של פנס חדש ולהוריד ממנו כ- 30%
ולא אגב שומת כל הרכב, אבל במצבך שאין לך יכולת א"צ להחמיר).

תשובת הרב בראלי-דיין בבית דין צדק שדרות ע"י ישיבת ההסדר