הריסת בית כנסת לצורך חדש

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 26/08/02 15:40 יח באלול התשסב

שאלה

האם מותר להרוס בית כנסת ולבנות במקומו בית כנסת חדש?

תשובה

כבר אמרו חז"ל בגמרא (בבא בתרא ג' ע"כ) שאסור להרוס בית כנסת עד שבונים בית כנסת חדש ואחר-כך מותר להרוס את הישן ובתנאי שיש סיבה מיוחדת להריסה, כגון שהמקום צר מהכיל וכדומה.
וכן פסק הרמב"ם בהלכות תפילה (פי"א הי"ב) וז"ל:
"אין סותרים בית כנסת כדי לבנות אחר במקומו ובמקום אחר אבל בונים אחר ואח"כ סותרים זה שמא יארע להם אונס ולא יבנו. ואפילו כותל אחד ממנו בונה החדש בצד הישן ואח"כ סותר הישן".

וכן פסק מרן בסימן קנ"ב ס"א, וכתבו הפוסקים (מג"א שם) שאפילו אם יש בעיר עוד מקום אחד להתפלל אפילו הכי לא סותרים בית כנסת עד שבונים אחר במקומו ועיין בביאור הלכה שם.
ומשמע עוד מהגמרא שם שאפילו אם בית הכנסת החדש יהיה יפה יותר ומפואר יותר אף על פי כן לא הורסים ישן עד שיבנו חדש.

וכן משמע מהגמרא שאעפ"י שיש להם אבנים מוכנים וקורות וכל צרכי הבנין מוכנים ואף יש להם מעות לבנין בית הכנסת, גם כן אסור להרוס ועיין במנב"ר שם ס"ק ג' ובכה"ח שם ס"ק א'.

אולם פסק מרן שם וז"ל "הני מילי שהיה הראשון חזק אבל אם חרבו יסודותיו או נטו כתליו ליפול סותרים אותו מיד ומתחילים לבנות במהרה ביום ובלילה שמא תדחק השעה וישאר חרוב".

אם רוצים לבנות במקום אחר ואין צורך לסותרו מיד אלא יבנו במקום אחר ויביאו פועלים זריזים שיעבדו בזריזות או יזרזו את הבניה עם מכונות מתאימות אף שזה יעלה יותר כסף, ובלבד שיהא מהר.