הפרש תשלום- קצת דחוף

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 25/01/04 11:32 ב בשבט התשסד

שאלה

שלום לכבוד הרב!

אם עיתונאי קיבל רשות מההנהלה לטוס במח' עסקים וללון במלונות 5 כוכבים (לצורך עבודתו), ובטיסה אחת לקח עימו את אשתו אך טסו במח' תיירים ולנו במלון 4 כוכבים. כשהגיעו בחזרה העיתונאי דיווח למנהל על הטיסה ועל שאשתו התלוותה אליו, המנהל אמר לו:אתה צריך לשלם על טיסת אשתך, אני התחייבתי לשלם רק על טיסותיך והעיתונאי: נכון, אך סה"כ הטיסה הזו עלתה לי פחות משהייתי טס ולן כפי יכולתי

מי צודק???

תודה מראש! ואם הרב יוכל לציין מקורות לדבריו- נשמח!

(המקרה תיאורתי)

תשובה

ההנהלה התחייבה לממן את הטיסה ואפשרה לך ליהנות מהטיסה במחלקת עסקים. אין כוונתה לתת לך את סכום הכסף אלא רק לממן את הטיסה ולכן אין אפשרות לשנות את היעוד של הכסף. כעין זה אנו מוצאים כמה דוג' 1. שאורח הסועד על שולחן בעה"ב, אינו ראשי ליטול ולתת לאדם אחר שלא הוזמן לסעודה (שו"ע או"ח סי' קע'). 2. בחיוב מזונות של הבעל כלפי אשתו, אם האשה צמצמה את עצמה ונשארו מזונות היא חייבת להחזיר לבעלה את המותר (שו"ע אהע"ז ע"י סעיף ג'). [מדובר באשה שהבעל מפרנס אותה לעצמה - עיין שם]. וכן מופיע דין בשו"ע חו"מ סימן ס' סעיף ג' - אדם שמתחייב לזון את חברו, אח"כ העשיר אותו חבר - א"צ להמשיך לזון אותו שעל דעת-כן לא התחייב.

תשובת הרב בראלי-דיין בבית דין צדק בשדרות