הפעלת טנק בשבת.

חדשות כיפה הרב אייל קרים 21/05/02 17:18 י בסיון התשסב

שאלה

שמעתי שיש רבנים הסוברים שבעת פעילות מבצעית מותר להפעיל את הטנק כביום חול. (ולא בשינוי)

אשמח לשמוע את דעת הרב בנושא.

תשובה

פעילות מבצעית הינו מושג רחב מאד. צריך לדעת אם מדובר רק על התנעת הטנק בבוקר או על התנעתו לצורך תנועה וכן הלאה. לגבי יולדת מפורש שמה שעושים עבורה צריך לעשות בשינוי, משום שכאביה וחבליה הם כדבר טבעי לה. לגבי חולה שיש בו סכנה, לדעת הרמב"ן עושים בשינוי בתנאי שלא יעוכבו צורכי החולה, ולדעת המגיד משנה אין צורך בשינוי, שמא הדבר יגרום להתרשלות בהצלתו. השו"ע פסק כדעת המגיד משנה והרמ"א החמיר לעשות לחולה שיש בו סכנה בשינוי, אך גם לדעתו זו רק חובה מדרבנן. לעומת זאת הט"ז הכריע שלא כהרמ"א. אבל לכל הדעות אם האדם טרוד ונחפז או שהזמן בהול וכתוצאה מעשיה בשינוי יחול עיכוב בהצלת החולה שיש בו סכנה, או שיחמיר מצבו – יש להציל כרגיל ללא שינוי (רמ"א סימן שכם, יב), וכן הדין לגבי התנעת טנק במהלך פעילות מבצעית.