הנדסה גנטית בצמחים

חדשות כיפה צוות ישיבת קרני שומרון 19/12/05 21:34 יח בכסלו התשסו

שאלה

ברצוני לשאול האם יש בעיה הלכתית במזון מהונדס גנטית ואם כן מדוע ? האם בכלל שייך איסור כלאיים במצב זה שבו מוחדרים לצמח חלקים קטנים מיקרוסקופיים שבטלים בתוכו . מהם הבעיות האטיות (מבחינת פילוסופיה יהודית ) ומהם הבעיות ההלכתיות ?

תשובה

שלום לך וסליחה על העיכוב.
הנדסה גנטית הוא נושא מורכב מאד, וחדש יחסית. לא הרבה כתבו וחקרו את הנושא גם מפאת המורכבות המדעית שיש בו.
לשאלתך האם הנדסה גנטית בצמחים מותרת:
הבעיה העיקרית היא כשהעברת הגנים נעשית בין צמחים שהם כלאיים זה בזה.

יש בשאלה הזו מחלוקת בפוסקים. ולכן נראה לאסור ככל ספק דאו' עד שיתבררו הדברים היטב.

לטובתך, אני מוסיף לך כאן מראה מקומות שלקטתי ממאמרים שונים:

המאמר העיקרי הוא בירחון 'אסיא' יז' אב תשנט עמ' 50-65 (ומשם רוב המקורות שאני רושם כאן)
'שדה חמד' 33 תש"ן (ג,ד) עמ' 23-40

דיון מהיבט של איסור כלאים:
פרופ' א"ס אברהם, נשמת אברהם, חלק ד' עמ' רטו-רטז
הרב שלמה זלמן אוירבעך, מנחת שלמה, ח"ב, סימן צז אות כז
הרב שאול ישראלי, ארץ חמדה, הל' כלאים ספר ב' חלק ב' סי' ג'
'התורה והארץ', כרך ג', עמ' 118-121
חזו"א כלאים סימן ב' טז
הרב חיים קניבסקי, דרך אמונה, כלאים פ"ג הלכה א' ביאור הלכה ד"ה יש מינין
חת"ס ח"ו סי' כה

דיון מהיבט של תערובת איסור
שבט הלוי, ח"ז סי' קכא
מנחת שלמה, שם
הרב מ' הרשלר, רפואה והלכה, א' תש"מ עמ' שז

דיון מהיבט של התערבות במעשה בראשית:
רמב"ן על התורה, ויקרא, יט,יט
ספר החינוך, מצוה סב ומצוה רמ"ד
שו"ת חתם סופר יו"ד סי' רפ"ז
אוצרות הראי"ה חלק ב' עמ' 901

כל טוב ולימוד פורה!
נשמח לתגובה: karnei_shomron@intermail.co.il
צוות המשיבים,
ישיבת ההסדר קרני שומרון.