המראה שבורה

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 13/10/02 23:25 ז בחשון התשסג

שאלה

בשבוע שעבר הסתכלתי במראה שבורה (כדי לראות את הפרצוף היפה שלי)

וחבר שלי (מרוקאי, ) התחיל לצעוק עלי שזה אסור, וזה מביא למזל רע וכו' וכו'

ניסיתי להרגיע אותו אבל הוא רק כעס עלי יותר.

רציתי לשאול את כבוד הרב האם יש בזה צד איסור או סכנה או שהכל הבל ורעות רוח?

תשובה

שלום לשואל היקר והיפה כנראה .

האדון שביקש לראות ביופיו לא נהג כהלכה מעצם העובדה שהסתכל במראה לראות את יופיו .

שהרי כתב הרא"ש במסכת עבודה זרה פרק ב סימן יא :

" לפום גמרא דידן משמע שיהא אסור לראות במראה ובשבת פרק שואל (דף קמט א) קאמר דאסור לראות במראה של מתכת בשבת פן יבא להשיר בה נימין המדולדלין. ומשמע הא בחול או בשבת באין של מתכת שרי. אבל בירושלמי משמע שאסור משום לא ילבש גבר שמלת אשה."

וכן כתב הטור יורה דעה סימן קנו :

" ולא התירו להסתכל במראה אלא למי שמסתפר מן העכו"ם וכיוצא בו כגון שמספר לעצמו או שחושש בעיניו משום רפואה אבל בלאו הכי אסור משום לא ילבש גבר שמלת אשה ".

וכן פסק השולחן ערוך יורה דעה סימן קפב סעיף ו

" אסור (לאיש) ללקט אפילו שער אחד לבן מתוך השחורות, משום לא ילבש גבר (דברים כב, ה) וכן אסור לאיש לצבוע (שערות לבנות שיהיו) (ב"י) שחורות, אפילו שערה אחת.
וכן אסור לאיש להסתכל במראה. (וע"ל סימן קנ"ו)" .

לכל הדעות אסור לאדם להתבונן במראה אם הוא יפה אלא שאם רוצה מעט ' להסתדר ' מותר לו .

ולענין המראה השבורה , יש רבים שאינם משתמשים בכלל בכלים שבורים כמו מראה , כוסות אפשר מפני שהם זהירים מחתכים או שהם דורשי שלמות .