הימורים

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 21/06/06 18:39 כה בסיון התשסו

שאלה

האם מותר להמר בכסף ששיי'ך לך? אן בכסף של מישהו אחר כשהוא יודע שזה למטרה זאת? (במקרה שאסור בבקשה הסבירו לי למה?ואם יש מקורות תראו לי אותם)

תשובה

1. אין הבדל בין כסף שלך לכסף של אחר כשהוא יודע למה אתה לוקח, שכיון שזה ברשותו אין כאן בעיה של גזל. אבל מהמורים יש מצבים שהדבר כרוך באיסורי תורה. כדלקמן.

2. ולענין ההלכתי הכרוך בזה העולה מדברי השו"ע והרמ"א בחו"מ רז ג', ובסימן שע א-ג הוא, לדעת השו"ע במשחק בקוביא עם ישראל יש איסור גזל מדרבנן, ובמשחק עם גוי אין גזל דרבנן אלא שיש בעיה של אינו עוסק בישובו של עולם, לכהפ"ח כשאין לו עבודה אחרת.
לדעת הרמ"א משחק בקוביא שיש לו אומנות אחרת מותר אפילו עם ישראל, כשמשחקים באופן שהכסף מונח במקום מסויים ומזומן להנתן לזוכה, ואם אין לו אומנות אחרת אסור מחמת שאינו עוסק בישובו של עולם.
למעשה נמצא שהספרדים הפוסקים כשו"ע אסור לשחק עם ישראל, ועם כל השאר גויים יש להתיר כשיש למשחק אומנות אחרת.
ולאשכנזים למי שיש עבודה אחרת מותר אפילו לשחק עם ישראל בתנאי שהכסף מזומן לתת.

3. וכל זה מצד ההלכה, וגם כשיש אפשרות להתיר, השכל הישר אומר שומר נפשו ירחק, והרבה התחילו וגמרו רע מאוד.
הרב דרןר טוויל