הוספת התואר 'הרב'

חדשות כיפה חברים מקשיבים 03/12/01 10:59 יח בכסלו התשסב

שאלה

למה אומרים "הלל אמר כך וכך", ולא אומרים "רבי הלל אמר כך וכך"?

תשובה

שלום וברכה.
אותם גדולים שאנו מכנים בשמם מבלי לומר 'הרב', 'רבי', 'רבן' וכד'. כה גדולים היו עד שאין צורך כלל "לרברבם" (לשון הערוך). כלומר להציגם, לתארם בתואר, כיוון שגם מבלי התואר יודעים כולם על מי מדובר, ומהו הכבוד שראוי לתת לו ולדבריו. ובדומה למה שאין אומרים 'הרב אברהם אבינו' וכדו', כיון שאין בכך צורך.
אם תרצי להעמיק בעניין תוכלי לעיין במקורות הבאים: בספר 'הערוך' השלם ערך 'אביי', בסוף הקדמת הרמב"ם לפרוש המשניות בתוך הפרק השביעי, ובתוספתא סוף עדויות ב'חסדי דוד'.

יהי רצון שנזכה להרבות תורה וכבודה
מיכאל, חברים מקשיבים