הבדלה

חדשות כיפה צוות ישיבת קרני שומרון 08/02/06 17:49 י בשבט התשסו

שאלה

שלום,

מדוע נוהגות הנשים שלא לשתות מהיין של הבדלה?

תשובה

שלום,

ה"מגן אברהם" בסימן רצ"ו בשולחן ערוך, כותב שנהגו הנשים לא לשתות מהיין של ההבדלה, וכותב שהטעם נמצא בספר "שני לוחות הברית" (של"ה) של ר' ישעיהו הורוויץ. שם כתוב שהטעם לכך הוא על דרך הסוד, משום שבמדרש נאמר שעץ הדעת ממנו האכילה חוה את אדם הראשון היה גפן, וחוה סחטה ממנו יין ונתנה לאדם, ולכן על הנשים להימנע מלשתות מיין ההבדלה, כדי לתקן חטא זה.

טעם אחר על דרך הפשט מביא הרב צבי פסח פראנק בשו"ת "הר צבי" בשם הרב איסר זלמן מלצר: מכיוון שיש דעות שנשים פטורות מהבדלה, אם כן לפי דעות אלה עניית האמן של האשה על ברכות האש וההבדלה מהווה הפסק בין ברכת "בורא פרי הגפן" לבין השתיה, ולכן היא אסורה לשתות מהיין.

בברכה,
צוות משיבים ישיבת ההסדר קרני שומרון
karnei_shomron@intermail.co.il