האם זאת גניבה

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 27/06/06 21:04 א בתמוז התשסו

שאלה

שלום לכבוד הרב!!!

ראשית אני רוצה להודות לך ולצוות אתר כיפה על

על כל עבודת הקודש שאתם עושים באתר.

ועכשיו לשאלה

מה צריך לעשות אם הייתי בחנות ושברתי שם בטעות את אחד החפצים וכמעט קניתי אותו אבל אז ראו שהוא שבור (לא ידעו שאני שברתי אותו)ואמרו לי לקחת אחד אחר תקין ולא שבור אבל אז התביישתי להגיד שאני שברתי אותו ולא קניתי אותו?הרי זה ממש גזל.(דרך אגב לא בטוח שיצא לי בזמן הקרוב לחנות זו)

בתודה מראש.

תשובה

1. שבירת חפץ של אחר אינה גזל אלא מעשה היזק, שגם הוא אסור מהתורה (שו"ע חו"מ שעח ס"א).
2. אדם שהזיק חייב לשלם גם אם הזיק באונס, (שו"ע שם) לכן אע"פ שהזקת בטעות את צריכה לשלם. וצריך לעשות זאת בהקדם האפשרי, ללכת לחנות ולומר שבפעם שעברה שהיית שברת בטעות ואת מתנצלת וכו' ואת רוצה לשלם. כמובן שאם לאחר שתאמרי שהזקת בעל העסק ימחל לך את פטורה ולא חייבת לשלם. ודווקא בעל העסק יכול למחול ולא עובד שכיר וכד'.
הרב דרור טוויל