האם התנהגותי כשרה...

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 03/02/04 15:20 יא בשבט התשסד

שאלה

שלום רב,

בסניפנו פועל ברוך ה' גמ"ח שבו מידי שבוע בעזר ה' אנו מעבירים חבילות מזון לכ35 משפחות ניזקקות בשכונתינו.

לכל אחד מהמדריכים יש אחריות על מס' משפחות. אני מקבל מס' חבילו ויש לי רשימה מסויימת להעביר למשפחות. את כל החבילות אני מעביר למשפחות פרט לאחת, וכאן מתחילה לי מעיין בעיה מסויימת. את החבילה הנוספת אני מעביר.. אליי. משפחתי אינה נמצאת במצב כלכלי טוב (9 ילדים ללא אב..ואימי לא עובדת) והעיניין הוא שאני פשוט מתבייש להגיד להם שגם אני בעצמי זקוק. אז פשוט אני לוקח חבילה נוספ שאף אחד לא יודע שהיא נשארת אצלי. ות'אמת אף אחד גם לא שואל. אבל כל שבוע מחדש אני מרגיש שאוליי אני עוזר לאמא שלי לחסוך כסף שאיתו תקנה לנו לחם/חלב במהלך השבוע אבל מצד שני אני מרגיש אוליי זה גזל אולי אסור לי לעשות את מה שאני עושה. אבל אני מרגיש די נואש.. השאלה שלי היא; האם מותר לי לעשות את מה שאני עושה. האם זה מותר, האם מוסרי.. וזהו בעצם.

כל טוב, יוגב

תשובה

אין פה איסור גזל, וזוהי מטרת הגמ"ח ולצערנו משפחתך עומדת בקריטריון של הזכאים לקבל את העזרה. [אמנם ישנה מחלוקת האם זכין מאדם או זכין לאדם (קצוה"ח סי' רמג) אבל כאן כל הגמ"ח מיועד לכך, ולכן זוהי זכות גמורה]. אלא שהדרך הזאת אינה תקינה. ישנו נוהל מסודר לקבלת עזרה, והארגון בוודאי מעוניין להקפיד על הנוהל הזה, כדי שלא יוַצֵר פתח לשיקול דעת פרטי, ולפעמים חבילות יגיעו למשפחות שאינם זכאיות. לכן צריך לחפש כל דרך ע"מ שתקבל את החבילה ברשות גמורה, למשל, אתה יכול לבקש עזרה עבור "משפחה" שאינה רוצה להזדהות.

תשובת הרב בראלי - דיין בבית דין צדק בשדרות ע"י ישיבת ההסדר