שאלה
שלום אפי קיציס. יש לי סיטואציה שאני אתאר בפניך ואחרי זה מספר שאלות.
אז ככה,
בוא נגיד שבעוד כמה שנים תהיה אפשרות לטוס לחלל וכל אחד יוכל לקנות כוכב משלו.
עברו השנים, ואני קניתי לעצמי כוכב ולקחתי איתי אישה והחלטנו להתרבות על הכוכב הזה ולגדל אלפים או מיליונים של בני אדם.
ובמילים אחרות אנחנו שולטים על העולם הזה, כמו נשיא לדוגמא. אנחנו אלה שהקימו את הכוכב אז כולם מקשיבים לנו.
ונצא מנקודת הנחה שלא סיפרתי להם את ההיסטוריה שלי: אני מארץ ישראל, התנ"ך קיים בכדור הארץ ויש הרבה מאמינים וצדיקים שמחכים לגאולה.
אז בשבילם הם פשוט חיים בשביל לחיות. פשוט מחפשים מה לאכול, איך לחיות, איפה לגור. הם לא יודעים שקיים כח עליון. אז מבחינת אלוהים אני בטח אהיה חוטא שלא אספר להם. אבל מבחינת בני האדם האלו? הם עשו משהו רע? שכחתי להזכיר שהם גם אנשים טובים מאוד שדואגים אחד לשני ובחיים לא בגדו אחד בשני ועושים רק טוב אחד לשני. פשוט שהם לא מכירים את התנ"ך.
והשאלה שלי: האם האנשים הטובים האלה חטאו במשהו בחייהם? בתנ"ך כתוב שיש זכות בחירה - להאמין או לא להאמין אך בסיטואציה הזאתי לא היתה להם בחירה כלל. כי הם לא מודעים למצב. הם פשוט רוצים לחיות. ובשבילם הם יכולים לאכול כל דבר. אפילו חזיר. הם לא יודעים שביהדות זה נחשב חטא.
האם הם חטאו? האם תהיה סיבה לאלוהים לתת להם להמשיך לחיות אם הם לא מודעים אליו בכלל? למרות שהם אנשים טובים שרק אוהבים את החיים שאלוהים נתן להם רק שהם לא יודעים מי נתן להם.
ואם התשובה שלך היא שהם כן ימשיכו לחיות ויהיה להם טוב כי הם אוהבים את עצמם ואת האחרים, אז למה פה זה שונה? למה חייבים להאמין בדבר אחד כדי להיות צדיק? למה אני לא יכול להאמין בטוב מבלי להאמין במשהו מסוים שהרי לאף אחד אין מושג מי או מה הוא או איפה הוא?
ואם התשובה לזה היא שאין רע בלא להאמין בקב"ה (שלהאמין בקב"ה זה דבר ספציפי כי יש עוד מיליוני דברים שאנשים יכולים להאמין בהם) אז למה חייבים להמשיך להאמין בדבר הספציפי הזה שנקרא אלוהים? הריי קיימים מיליוני דברים אחרים שאפשר להאמין בהם.
ובלי קשר, אומרים שיש את זכות הבחירה. אם אף אחד לא היה מאמין באלוהים הוא היה מעניש אותנו וכנראה לא נותן לנו לחיות.
אז איפה זכות הבחירה פה? אולי יש את הזכות בחירה ליחיד. אבל בני אדם לא חיים לבד. זאת אומרת שאם כל היחידים האלה לא היו מ
תשובה
לשואל שלום רב.
למה לטוס לעולמות רחוקים? את אותה שאלה אפשר לשאול על כל מיני גויים ישרים והגונים בימינו. נניח שיש עם אי שם שהם כולם ישרים והגונים. מה מעמדם בעולם?
ובכן, הגויים בכלל לא מצווים על המצוות. הם מצווים רק על 7 מצוות בני נח. כלומר לא לעבוד ע"ז, לא לרצוח וכו'. וכן להיות ישרים ולהקים מערכת משפטית הוגנת בין אדם לחברו. כל שאר המצוות אין הם חייבים. הם יכולים לאכול כל דבר (חוץ מאבר מן החי), אין להם שבת חגים וכו'. ומי שנוהג כך, הרי הוא מחסידי אומות העולם (כך כותב הרמב"ם).
ואם כוונתך לשאול על יהודים שגדלו בכוכב רחוק ולא למדו דבר, לכך מתייחס הרמב"ם כשהוא כותב על תינוק שנשבה בין הגויים וגודל כגוי, שאין הוא אשם על שאינו מקיים והוא אנוס.
אקווה שעניתי . אם לא , שאל שוב.
בברכה
אפי קיציס