שאלה
שלום לכבוד הרב,
אני גר בבניין בעייתי מאוד ולפני מספר חודשים הושכרה דירה הצמודה לדירה בה אני גר. בדירה שהושכרה בנה השוכר שורות על שורות של דרגשים וריתח אותם לקירות הסלון שחולק קיר משותף עם הסלון של הדירה בה אני גר.
הוא מאכלס בדירה עשרות עובדים ועובדות זרים, בעיקר מהפיליפינים ולמרות שיש שכנים בעייתיים יותר בבניין (למשל שכן שהורחק מהבניין ל5 שנים, היה מעורב במקרים רבים של אלימות נגד שכנים ושהשתלט באופן לא חוקי על החצר האחורית של הבניין והוא למשל מאוד אוהב את הפיליפינים בבניין, גם כי יש בחורות רבות לדעתי וגם כי הוא מתנגד לשיפוצי הבניין בתמ"א 38 ולכן עוד שכן שאין לו אינטרס לשפץ או יתלונן על הבניה הבלתי חוקית שלו הוא ברכה עבורו-בבחינת שמור לי ואשמור לך) מקומם אותי לראות את העובדים הזרים בבניין, בנוסף כל פעם שהם עולים על הדרגשים לישון אני שומע את התזוזה מהעבר השני של הקיר בסלון, מדובר בבניין ישן ורעוע עם קירות דקים.
אחת השכנות, לפחות, התלוננה בפני השוכר עוד קודם שהכניס את הפיליפינים לדירה והבהירה לו שהבניה שהוא עושה בנכס (בהסכמת המשכיר) אינה חוקית ואף התלוננה במשטרה ו\או בעיריה (אך לא התייחסו אליה).
בנוסף, שמעתי חלקי שיחות של השוכר וממה שהבנתי הוא עושה לא מעט קומבינות עם עובדים זרים כדי להשאיר אותם בארץ ולהאריך להם את הויזות. אבל לא הבנתי בדיוק במה מדובר.
ממה שהבנתי בעבר הוא עסק במכירת מזון לעובדים זרים ואני לא יודע אם זה עסק שהוא מפעיל כרגע בנוסף, למרות שנראה לי שאולי זה מקור ההכנסה היחיד שלו.
אני יודע שהוא העסיק\הלין עובדת זרה בביתו, היות ולא גרים זקנים או סיעודיים בביתו למיטב ידיעתי, זאת עובדת זרה השוהה בארץ\עובדת בארץ שלא כחוק.
בעבר דיווחתי ליחידת עוז שעוסקת בעניין העובדים הזרים על הדירה (אבל לא על כך שהוא עצמו מעסיק עובדת זרה) -ממה שהבנתי היחידה הגיעה ולא תפסה שוהים בלתי חוקיים בדירה.
בכל זאת, מדובר בשימוש חורג בנכס המצריך לפי החוק האזרחי הסכמת שכנים (ונראה לי שבעניין זה אין סתירה עם ההלכה) ובכל אופן חייב ברישוי עסק מלא בהתאם לדרישות הרשויות השונות במדינה. אני בטוח שהשוכר לא היה רוצה שיפתחו לו אכסניה של עובדים זרים בצמוד לביתו וכפי שאמרתי הוא הוזהר כבר שהתחיל את הבניה ע"י אחת השכנות.
התלוננתי עליו באגף הפיקוח על הבניה בעיריה והם אמרו שישלח
תשובה
שלום
נהגת כשורה בהלכות חושן משפט, וודאי אין עליך כל קפידה. קוצים אתה מכלה מהכרם. לא יתכן שאדם יעבור על החוק ועל רצון שכניו, יעבור על ההלכה, והשכנים יחששו להתלונן עליו מרוב טוב ליבם ומחשש לפגיעה בפרנסתו.
האחראי לפרנסתו הוא האדם עצמו ומעשיו ולא אתה. רק תקפיד להבדיל בין המחלוקת על מעשיו והתלונות עליהם, לבין חלילה לשנוא אותו עצמו. תאהב אותו, וסלוד ממעשיו.
אני מברך אותך שד' יהיה בעזרך לקנות מידות טובות, יראת השם טהורה וברכה במעשיך.
כל טוב