דור הגאולה?

חדשות כיפה הרב דב ברקוביץ 25/08/08 19:00 כד באב התשסח

שאלה

בס"ד

בתשובה לשאלה ששאל אחד הגולשים (https://www.kipa.co.il/ask/show/159559) כתב הרב שענה בסוף "נולדתי לדור של גאולה..",

רבים אומרים שזהו דור של התחלת הגאולה כי קורים בו הרבה דברים רעים, אבל מי בכלל אמר שזאת התחלת הגאולה? אנחנו מחכים בכל יום שיגיע המשיח,כלומר מבחינתנו זאת התחלת הגאולה אלא סופה,בכל יום, לא צריכה להיות שום התחלה,כי המשיח אמור להגיע בכל יום.ולמי שטוען שזאת תחילת הגאולה איך ניתן לראות זאת? הרי בדור שלנו יש פריצות,שחיתות,שנאת חינם, פילוג בעם,ירידת הדורות עד כדי כך שגם פוסקי הלכה אין, איך ניתן לטעון בכלל שיש כאן התחלה, אם אז עם כל הצדיקים הגדולים לא נמחל להם וחרב בית המקדש, אז היום זאת התחלה של גאולה? אולי אנחנו עיוורים מדי לראות מה שקורה מסביבנו כי כל אחד שקוע רק בארבע אמות שלו?

תשובה

שלום מוטי,

כתבת הרבה דברים של טעם. אבל בוא נעשה בהם סדר.
א. גדולי תורה מכל הזרמים ראו ורואים בחזרה של עם ישראל לארץ ישראל אחרי אלפיים שנה מעשה חסד של הקדוש ברוך הוא. בדורות האחרונים קרו כמה דברים שלא קרו לעם ישראל אף פעם - קיבןץ גלויות מכל העולם - בקרוב רוב עם ישראל יחיה בארץ - חידוש השפה העברית, הצלת פליטי השואה, חידוש לימוד תורה בארץ במימדים גדולים מאוד, חיזוק הצד החומרי של קיום העם בכלכלה, בחקלאות ובמדע תוך זמן קצר, מה שאין לא אח ורע בתולדות העמים. כל אלו הם סימנם שצויינו בנביאים ובתלמוד כאותות של גאולת ישראל.
ב. יחד עם זה, כמו שאתה כותב בצדק, המצב הרוחני בחברה הישראלית בתחומים לא מעטים הוא קשה. ברור שעדיין לא זכינו למלוא הגאולה.
אם כן איך לחבר את מה שעינינו רואות - מצד אחד, סימני גאולה מובהקים, ומצד שני, "פריצות, שחיתות, וכו"?
ג. הגמרא מספרת שהשכינה יצאה לגלות מבית המקדש ב"עשר תחנות". כלומר ניתוק השכינה מהעם והארץ ויציאתה לגלות לא קרה בבת אחת, אלא בהדרגה ולאורך שנים. הגמרא גם מספרת שכך תהיה החזרה של השכינה למקומה בבית המקדש בהר הבית - תחנה אחר תחנה. ככל הנראה אנו נמצאים בתקופה שהשכינה כבר חזרה כמה תחנות, אך עוד לא חזרה לגמרי למקומה. כך בדיוק נראים החיים שלנו - חלק של גאולה וחלק עדיין גלות.
ד.גם בכניסה של עם ישראל לארץ בתקופת יהושע וגם בתקופת עזרא בבית שני זה לקח כמה דורות עד שעם ישראל הצליח לבנות מקדש. מהכניסה לארץ עד מלכות שלמה, דור הקמת המקדש, עברו יותר מארבע מאות שנה! אי אפשר לומר שבכל התקופה ההיא עוד לא הייתה גאולה, כמו שאי אפשר לומר שכבר הייתה גאולה שלימה המתבטאת בשכינה בקודש קודשים. גם אז, כפי מה שנאמר בספר שופטים, השכינה לא הגיעה למקומה עד אשר היה תיקון של הקרע בעם, קבלת מלך אחד וביטול השפעת תרבויות זרות על חיי העם. אבל זה חייב להיות תהליך מלמטה למעלה בכדי שהשכינה תשלים את החיבור מלמעלה למטה.
ה. בעזרת השם עלינו להמשיך ולהתקדם. לברך את הקדוש ברוך הוא על הניסים שזכינו לראות ולעבוד - ולהתפלל - שנזכה גם לראות את המשך הארת אור הגאולה.
ברכה, דוב ברקוביץ