גניבה...

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 29/12/03 11:25 ד בטבת התשסד

שאלה

שלום לכבוד הרב!

יש לי בת דודה שיש לה איזושהיא מחלה שהיא גונבת תמיד זה נקרא קלפטומנית אם אני לא טועה, בקיצור גילינו את זה אני ואחותי(החלטנו לוותר כדי לא לעשות לה בושות ולנו אי נעימות), לפני חודשיים בערך נעלמה לנו מצלמה מאוד יקרה וגילינו לאחרונה שזה אצלה... המשפחה שלה מודעת לבעיה שלהאבל לא שאחרים יודעים, מה כבוד הרב מציע לי לעשות בעניין?

תודה מראש ומצטער על אורך השאלה...

תשובה

נתייחס לשאלה בשני מישורים - ההלכתי, והמעשי.
בהיבט ההלכתי - מותר לקחת את המצלמה, חזרה, אף ללא ידיעת הבת דודה (שו"ע חושן משפט סי' ד').
האחריות למעשה הגניבה היא על הבת-דודה ולא על האחרים. לכן אי-אפשר לתבוע תשלום מההורים. אכן אם כן החפצים הגנובים קיימים, ישנה חובה על ההורים להחזיר אותם לבעלים מדין השבת אבדה.
הבט המעשי - התקנה תהיה רק ע"י השתדלות של ההורים לפקח על מעשיה ולהחזיר בעקביות את החפצים. במידה וההורים אינם עושים כן יש לדבר אתם וליידע אותם שאם הם לא ייקחו אחריות על כך, תאלצי לפרסם את הדבר.
פרסום הדבר מותר ואין בזה שום לשון הרע היות והכוונה היא תועלת. אכן יש להקפיד על פרסום מדויק וכפי שמבואר בספר שמירת הלשון.
אין פה חיוב בושת היות ואין כוונה לבייש (חושן משפט סי' תכא)

תשובת הרב בראלי דיין בבית דין צדק בשדרות ע"י ישיבת ההסדר