גידול חיות מחמד

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 16/05/08 14:25 יא באייר התשסח

שאלה

בס"ד

מה הדין לגבי גידול חיות מחמד בבית?

כגון:אוגרים וכו.....

שבת שלום

תשובה

שבוע טוב!
אני מעתיק תשובה שעניתי לפני כשנה וחצי.
אם קיימת בעיה בהחזקת חיות מחמד, היא בעצם הגידול ולא היכן החיה לנה.
בעיה ראשונה, אם ראוי בכלל לגדל בעל חיים שאין בו תועלת לאדם. בעיה כזו אינה קיימת בבעלי חיים כשרים לאכילה שיש בהם תועלת באפשרות לאכול אותם, ובבעלי חיים שמועילים באופנים אחרים כגון סוס לרכיבה וחמור למשא וכלב לשמירה וכדומה.
בעיה שניה היא צער בעלי חיים, הנוצרת מסגירת בעל חיים בתוך מקום מצומצם יותר מכפי שהוא אוהב.
בגידול כלב קיימת בעיה בכלב רע. כלב רע הוא כזה שמזיק בין אם הוא נושך או אם הוא מבהיל. על זה נאמר שאדם לא יגדל כלב רע בתוך ביתו, ואין הכוונה שאם הכלב נמצא במלונה בחוץ אז זה בסדר. החזקת הכלב היא האסורה. לגבי חתול הבעיה היא יותר למי שיש לו גם תרנגולות והחתול מסתובב חופשי באופן שייתכן והוא הטריף תרנגולת. גם כאן אין הכוונה שהחתול לא יישן בבית, אלא גם אם יש לו מקום מחוץ לבית האיסור עומד בעינו. לגבי תוכי או כל עוף טמא אחר הבעיה היא שמא יבוא לאכול אותו. ושוב אנו רואים שהבעיה אינה בלינה בתוך הבית אלא גם בלינה בכלוב מחוץ לבית. אבל כבר דנו בכך כמה מן האחרונים ואמרו שבימינו לגמרי לא מצוי לאכול תוכים, ובמיוחד שהם יקרים יחסית וקונים אותם למטרת הנאה מהימצאותם בכלוב והשמעת קולות, לכן אין מניעה לגדל תוכים. לא מצאתי עניין שלא ילונו בבית. העופות היחידים שראיתי שלא כדאי להלינם בבית הם יונים, והסיבה בגדר "סוד השם ליראיו".