גזל

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 19/07/06 16:00 כג בתמוז התשסו

שאלה

שלום,

יש לי כמה שאלות בעניין הגזל ואשמח לקבל תשובה על כולן.[זה מאוד חשוב לי, ולא נעים לי לשאול רב בטלפון...]

1-השאלתי ספר מבית הספר, והספר אבד לי .אחרי כמה זמן מצאתי את הספר בחדר טבע בבית ספר.האם עלי לשלם לבית ספר את שויו בכל זאת?

2-למדתי בפנימה ובמהלך שהותי בה הנחתי מטריה על ידית ארון, שמתי לב המטריה שורטת ת'ראון אך לא שיניתי מיקומה.מה עלי לעשות?

3-בפנימיה היה מייבש כביסה בתשלום, אינני יודעת על השימוש במייבש אז הכנסתי בגד עם כפתורי ברזל למייבש.ישנו חחש שהכפתורים הרסו את המייבש [שרטו אותו מבפנים] מה לעשות?

4-אם דחיתי חוב שהיה עלי לשלמו-האם עלי לשלם יותר?מה לעשות במקרה כזה?

5-בפנימיה בה למדתי היה שבוע בו מצאנו רק טישו שעשה סתימות בצנרת.הפנימיה אחראית על שחרור סתימות.האם עלי לשלם לפנימיה על הנזק?

6-מטעמי אי נוחות ביקשתי מחברה כלשהי לשלוח לי עלוני מידע [לא ידעתי איך לגרום להם להפסיק להתקשר אלי.המספר שלי ניתן להם בהרשמות למבצע].מה עלי לעשות?הרי גרמתי להם סתם לשלוח חומר אלי?

6-היתה תקופה בה נזקקתי להרבה מבחנות ואישורים רפואיים מהמרפאה-חלקם נלקחו במטרה להשתמש וחלקם ידעתי שלא אשתמש -מה עלי לעשות?כיצד והאם להחזיר את הציוד?

7-כרטיסיות:השתמשתי בכרטיסיה עד היותי בת 18, אבל לפי התאריך העברי.מה לעשות?[הפרש של שבוע].כמו כן, לאחר 18 השתמשתי בניקוב בכרטיסיה כי פחדתי לעלות בטרמפ.מה לעשות?

8-מה לעשות עם כל אלה שחייבים לי?לא נעים לבקש, ומצד שני זה הרבה כסף בסך הכללי, האם לא להלוות יותר?

תודה מכל הלב

תשובה

1)לא, צריך להחזיר את הספר עצמו.
2)אם זה שמוש רגיל ועלול לקרות אין חיוב לשלם, ולהבא כדאי להזהר.
3)שריטה מבפנים אינה מורידה את ערכו בשוק, ואינו היזק משמעותי, ולכן אין חיוב לשלם, ולהבא יש להשתדל.
4)א"צ לשלם יותר, ובד"כ גם אסור משום ריבית. על האיחור לבקש סליחה ולפייס.
5)זהו משמוש רגיל א"צ לשלם שע"ד כך את בפנימיה.
6)השולחים תמיד "לוקחים סיכון" שבסופו של דבר לא יצא מכך דבר, לכן אין זה גזל וכד'.
7)כיון שקבלת את הכל באישור הממונים, כלול בהסכם הביטוח בריאות שלך עם המרפאה. וא"צ לשלם.
8)במקרה הראשון צריך לשאול את החברה של האוטובוס מה התאריך הקובע. ואם הלועזי, תשלחי את הכסף לחברת האוטובוסים, או תתני לנהג יותר ותאמרי לו שפעם נסעת ולא שילמת את כל הסכום, כמובן עליך לשלם את ההפרש בלבד. וכך ודאי יש לעשות ביחס לפעם השניה.
9)אמנם אם אין ללוה ממה לפרוע (שאין לו כלל רכוש) התורה אסרה לדחוק את הלוה לפרוע (חו"מ צז ב') אולם אם יש לו או אינך יודעת, את רשאית להזכיר ללוה שעליו לפרוע. ועדיף כך מאשר שלא תגבי ותבואי להמנע ממצות הלואה בעתיד.