שאל את הרב

גזל

חדשות כיפה הרב דוד לוי 22/10/09 08:49 ד בחשון התשע

שאלה

בס"ד

שלום לכבוד הרב!

יש לנו בוטיק של יין בבית. ואני משווק את היין. היין מושגח כמו שצריך ללא שום חשש. לאחרונה ראיתי שאבא שלי הכין מסננת מיוחדת בעבודה שבה הוא עובד וזה סוג של גזל... (למרות שיש לו די יד חופשית בעבודה...)

האם זה פוגע בכשרות של היין? האם אני מנוע מלהמשיך ולשווק אותו?

תודה רבה וכל טוב!!!

תשובה

שלום וברכה,

טוב מאד שאתה ערני בעניני ממונות,

שאלתך היתה צריכה להיות מופנה לרב נותן הכשרות והוא ואך ורק הוא רשאי להחליט בענין כזה. אלא מכיון שהתשובה ברורה אענה לך -
1. אין סיבה לחשוב שזה גזל. בד"כ מעביד מוחל לעובד על דברים כפי שתארת. ובכל מקרה של ספק על אבא שלך לבקש רשות לפני או לפחות אחרי עשית המסננת. במקרה שלך שיש לו יד חופשית בעבודה נראה שאין אפילו ספק שמותר.

2. מסננת גזולה אינה פוסלת את היין. אמנם אסור לגנוב אבל השימוש בחפץ גנוב ברוב המקרים אינו פוסל את התוצאה.

3. הגנב חייב להחזיר את הגניבה אבל יש מצבים שהוא חייב להחזיר את מחיר הגניבה בזמן שהוא גנב אותה (דוגמא: גנב אתרוג ששווה 500 ש"ח בערב סוכות, לאחר החג הוא אינו חייב בהחזרת האתרוג אלא בתשלום של מחירו בזמן הגנבה).


סיכום
א. אתה יכול לשווק ולסנן את היין.
ב. כדאי מאד להזהר בחשדות כלפי אביך, וחובה עליך לדון אותו תמיד לכף זכות (עיין בחפץ חיים כיצד דנים לכף זכות אדם צדיק וכך עליך להתייחס למעשה אביך)
ג. כל אדם שרואה עוול צריך לערוך בעיקר חשבון נפש על עצמו האם הוא נקי מעניני ממונות. בדברים אלו הקב"ה מכניס בלבבנו מחשבות כדי שאנו נפשפש במעשינו.

בברכה ובהצלחה דוד לוי

כתבות נוספות