בשר בחלב /מנהג אבות

חדשות כיפה צוות ישיבת הר עציון 17/12/05 23:13 טז בכסלו התשסו

שאלה

מה דין מי שהוריו שומרים שש שעות מלאות בין בשר לחלב, ובמוסד בו הוא לומד, קשה להקפיד על זה אלא רק על חמש ומשהו או חמש וחצי שעות ?

תשובה

שלום!

1.אופן החישוב: את החישוב צריך לעשות בין סיום אכילת הבשר (ולא הסעודה) לתחילת אכילת החלב (ולא תחילת הסעודה)
2. זמן השהייה: שש שעות היא קביעה שנפסקה בשו"ע להלכה ואמנם נחלקו האחרונים האם יש צורך בשש שעות שלמות (ה"גינת ורדים" לדוג') או שמא די בחמש ומחצה ( כך מדוייק מהרמב"ם), להרחבה אפשר להיסתכל ביביע אומר ח"א סימן ד'.
3. מקום הצורך: נראה שכדאי באופן כללי להמתין שש שעות שלמות, ואמנם במקום הצורך אפשר להקל ולסמוך על האחרונים שהקלו בחמש שעות וחצי וכפי המצב שבו אתה נתון. אבל אם אפשר כדאי לנסות להשפיע על הנהלת המוסד שתאפשר לכולם לנהוג כהלכה וכמנהג אבותיהם במקום לפעול בדיעבד.
חשוב לזכור שאין בהיתר זה אלא רק במקרים ושעות הצורך, אבל באופן כללי צריך להמשיך לבקפיד על שש שעות מלאות בין בשר וחלב.
מאור
צוות ישיבת הר עציון