ברכת הגומל - מיהו

חדשות כיפה הרב מאיר נהוראי 20/01/05 14:22 י בשבט התשסה

שאלה

ברכת הגומל: "..."הגומל לחייבים טובות...".

מתחבט בשאלה - מיהו "חייב" ?

האם ע"פ ברכות נד: חייב הנו (על דרך הפשט): יורדי הים,הולכי מדבריות, חולים שנתרפאו ואסירים ששוחררו בלבד ?

האם אין הדבר כרוך למעשה בגיל. כלומר 'חייב' הנו אדם אשר גילה מצוות הוא זה שקובע, מכיוון שחייב הוא בחטא ומזוכה במצווה, בוגר, מבין ומודע לנס שארע לו ?

הרי אם אין בכך עניין של גיל, גם ילד חייב באמירת הברכה.

אנא סיוע לתוהה.

תשובה

שלום וברכה

שאלתך טובה ואכן בפוסקים מוזכר שקטן אינו חייב לברך ברכת הגומל. ואציין את דבריו של המגן אברהם בהקדמתו לסימן שעוסק בברכת הגומל (סימן רי"ט):

קטן א"צ להודות דל"ש לומר לחייבים טובות דהא לאו בר עונשין הוא ואם יאמר על אביו לחייבים וכו' זה אסור לו לעשות ואם נאמר דידלג מלת חייבים אין לשנות מטבע שטבעו חכמים

בברכה
מאיר נהוראי