בורר

חדשות כיפה הרב שמואל זעפרני 30/09/02 10:48 כד בתשרי התשסג

שאלה

בסד

שלום רב לאוהבי תורתך

שאלתי מהו גדר בורר דאורייתא

ומה דרבנן ?

האם יש נפקא מינה לגבי יום טוב?

והאם ישנם הבדלים לגבי אוכלין כלים ובגדים?

יורינו ושכרו כפול מין השמיים

תשובה

משה שלום,
הקדמה
גדר מלאכת בורר הוא הפרדת אוכל ופסולת המעורבים זה בזה. שכשמדברים על בורר אין הכוונה לאוכל ופסולת בלבד,זה יכול להיות גם בשני מינים והוא מעונין במין אחד הוא נכנס לשאלה של בורר.וזה לא רק בשני מיני אוכל,אלא גם בשני מיני כלים,כגון בגדים,ספרים וכיו"ב.ובמקרים אלו יחשב הדבר שאינו רוצה בו לפסולת.
הלכות בורר הן רבות,ולצערנו רבים הם הנכשלים באיסור בורר.לפיכך יש ללמוד היטב הלכות אלו.
ולשאלותיך.
איסור בורר מדאורייתא,הוא דווקא כשבורר דרך מלאכה,ורק באחד משלושת האופנים הבאים:
א.בורר פסולת מתוך אוכל,ואפילו בורר ביד.ואין חילוק אם אם דעתו לאכול לאחר זמן או מיד.
ב.בורר בכלי המיועד לברירה,כגון נפה וכברה,ואפילו בורר אוכל מתוך פסולת ודעתו לאכול מיד חייב.
ג.בורר כדי לאכול לאחר זמן.
אם בורר באת משלוש הפשרויות הנ"ל,הרי זה בורר וחייב מדאורייתא.אולם אם לא בורר בדרך מלאכה,אלא כדרך אכילה,כגון שבורר האוכל בידו כדי לאוכלו מיד-מותר לכתחילה.
ברירה שאינה צריכה לגופה,אסורה מדרבנן,כגון כשמפריד מין אחד מחבירו מסיבה צדדית,לדוגמא-מונחים לפניואגסים וגוייבות מעורבבים,ובורר את הגויבות משום שמפצים ריח רע,זו מלאכת בורר שאינה צריכה לגופה,פטור אבל אסור מדרבנן.
ברירה בדרך שינוי אסורה מדרבנן,כגון שבורר בכלי שאין דרך לברור בו.
שניים שביררו יחד,יש בזה איסור בורר דרבנן,כגון שאחזו שנים בנפה וניפו ביחד.
כאמור בהקדמה,דיני בורר הם לאו דווקא בשני מיני אוכלין.אלא גם בשני מינים,כגון:כלים,בגדים,ספרים.
לגבי יו"ט הכלל הוא שכל מלאכה האסורה בשבת אסורה ביו"ט,חוץ ממלאכת אוכל נפש.ולפיכך מותר למשל לברור אורז או קיטניות ביו"ט,וכשבורר ביו"ט,לא יברור כדרך שהוא בורר ביום חול.
בברכה וכל טוב
שמואל זעפרני