א

חדשות כיפה צוות ישיבת קרני שומרון 19/12/05 19:22 יח בכסלו התשסו

שאלה

האם מותר לתת שטחים מא"י תמורת שלום?

תשובה

בס''ד
מסירת שטחים מארץ ישראל תמורת שלום
לשואל / ת היקרים שלום.
שאלתכם היא שאלה מהותית, במיוחד בימים אלו. יהי רצון שזכות לימוד נושא זה יהיה לנו לעזר מפני אויבינו הקמים עלינו.

ישנם מספר איסורים הקשורים לנושא זה:
א- מצוות ישוב הארץ- נאמר "והורשתם את הארץ וישבתם בה כי לכם נתתי את הארץ לרשת אותה" (במדבר ל''ג, נ''ג) וכתב הרמב''ן, שמצווה זו קיימת בכל הזמנים. אמנם הרמב''ם כנראה חלוק עליו בנושא זה, אבל פסקו האחרונים (פתחי תשובה על השולחן ערוך אבן העזר סימן ע''הסעיף קטן ו') כרמב''ן. ומצוות ישוב הארץ דוחה אפילו פיקוח נפש של יחדים, שכן ע''פ התורה יש מצווה לכבוש את הארץ במלחמה, ובכל מלחמה ישנם הרוגים. ולכן אם אנחנו מצווים לכבוש את הארץ אז כל שכן שאין לוותר על חלקים ממנה.
ב- סכנת נפשות- בשולחן ערוך (אורח חיים סימן שכ''ט סעיף ו') נפסק שיש להלחם בשבת בנכרים הבאים על עיירות גבול, אפילו אם הם באים לגנוב בלבד ולא באים על מנת לפגוע ביהודים. והטעם לכך, שאם לא נלחם בהם כשהם באים על עיר גבול אז כח ההרתעה שלנו יעלם והגויים יחשבו, שבקלות ניתן לכבוש את הארץ- דבר המביא לידי סכנת נפשות. אם כן ודאי שאין לוותר על ישובים שלמים.
ג- "לא ישבו בארצך" (שמות כ'ג, ל''ג)- פוסק הרמב''ם, שכל עוד ידינו תקיפה- אין להניח למי שאינו גר תושב לשבת בארצנו. נחלקו הפוסקים מה בדיוק הגדר של "אינו גר תושב", אך לעניננו כולם מודים, שהערבים הרוצים בהשמדתנו אינם בכלל "גר תושב" ואסור לתת להם לגור בארץ וכל שכן שאין לתת להם שטחים.
ד- "לא תחנם" (דברים ז', ב')- ישנו איסור לתת לגויים חניה בארץ. וזה שייך אפילו ליחיד, שאסור לו למכור למשל דירה בארץ לגוי שאינו בגדר של "גר תושב".
ה- "והארץ לא תמכר לצמיתות" (ויקרא כ''ה, כ''ג)- הרמב''ן פוסק שיש איסור למכור קרקע בארץ לגוי, שכן היא לא תשוב ביובל. וקל וחומר שאין לוותר על חבלי ארץ שלמים.
ו- חילול ה'- הסכמה מרצון לנסיגה של יהודים מחבלי ארץ שלהם, דבר שלא קרה בהסטוריה מעולם גורם לחילול ה' נורא, שכן העולם כולו רואה את עם ישראל כתבוסתן ומנוצח.
ז- "שלום שלום ואין שלום"- כל האיסורים לעיל הם איסורים אובייקטיבים, אבל ישנו גם צד נוסף של הסתכלות והוא, שרק פתי יאמין שנסיגה מחבלי ארץ יביא לנו שלום ושקט. הרי אם עד לפני כמה חודשים היו רקטות בגוש קטיף או בנתיבות, הרי שהיום הם באשקלון. ומחר...

אני כולי תפילה, שעם ישראל ידבוק בארצו.
"הרי את מקודשת לי מולדת, כדת משה וישראל" (יאיר שטרן).
נשמח לתגובה: karnei_shomron@intermail.co.il

צוות משיבים- ישיבת ההסדר קרני שומרון.