שאלה
לכבוד הרב שלום רב,
שאלתי שאלה זו בעבר באתר לב הדברים, אך התשובה הגיעה משובשת אולי כאן ב"ה היא תובא בברור.
שאלתי הייתה לגבי חבר שברוך ה' זכה לחזור בתשובה, הוא לומד בישיבה ליטאית ומאוד מרוצה.
בידוע לו שבד"כ הליטאים מתנגדים לשיטת החסידות התיעץ עם המשגיח בישיבה אם הוא יכול ללמוד בספרי ברסלב בכלל ובלקוטי מוהר"ן בפרט. המשגיח אמר לו שלא למוד בספרים הללו ולא משום שיש בהם פסול חלילה אלא מסיבה אחרת והיא שיתכן שקריאה בספרים תוביל אותו לדברים "שאיננו רוצים בהם" כלשונו, והבטיח להסביר יותר בפעם אחרת.
השאלה היא אם הוא מחויב להקשיב למשגיח?
יש לציין שחברי אמר לי שאותו משגיח אדם חכם הוא ועוזר לו המון בעבודת ה'.
תשובה
רבי נחמן אמר שספריו ועצותיו נחוצים עד מאד לכל יהודי ויהודי, בפרט בדורות הללו. וברוך השם רואים שמי שעוסק בהם מתחזק באמונה ויראת שמיים, בלימוד התורה ובקיום מצוות.
לצערנו יש עדיין התנגדות לברסלב וזו נובעת בעיקר מבורות ודעות קדומות. מי שמונע יהודים ללמוד ולעסוק בספרי רבי נחמן פשוט לא יודע מה כתוב בהם וניזון גם הוא מבורות ודעות קדומות. זה שהוא אדם חכם זה לא סותר, גם חכמים יכולים לטעות, ואם הוא בקי בתחומים מסויימים של התורה זה לא הופך אותו בהכרח לבקי בתחומים אחרים של התורה.
ננסה להסתכל על זה מזווית אחרת - רבי שמעון בר יוחאי אמר שצריך ללמוד את ספר הזוהר ועל ידי זה תבוא הגאולה. מה נעשה אם רב כלשהו יגיד שאסור ללמוד זוהר? האם יש כוח לאיזה רב שבעולם לחלוק על דברי התנא רבי שמעו בר יוחאי? אם הוא יאמר שצריך הדרכה נכונה ללימוד הזוהר ולא ללמוד לבד - ניחא. אבל אם יאמר שאסור - מניין לו הסמכות?
ועל אותו עקרון - מי שיאמר שאסור ללמוד ספרי המהר"ל או ספרי הרב וכיוצא בזה, האם יש רשות לשמוע לו???
דברי תורה לפרשת השבוע
החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם