שאל את הרב

אמירת תפילה בקול רם ו "קרי וכתיב "

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 04/03/03 13:08 ל באדר א'

שאלה

שלום לרב!

אני תלמיד בכיתה ח', ורציתי לשאול את הרב שתי שאלות:

1. קשה לי להתרכז בתפילת שמונה עשרה. האם אני יכול לומר אותה בקול כדי להתרכז יותר?

2. אם כל אות בתורה קדושה ונכונה וללא שום שגיאה, אז כיצד יש בתורה את המושג קרי וכתיב?

תשובה

ב"ה




ברכה ושלום.


1)אני מעתיק לך את מה שפסק השולחן ערוך אורח חיים סימן קא

סעיף א
המתפלל צריך שיכוין בכל הברכות, ואם אינו יכול לכוין בכולם, לפחות יכוין באבות; אם לא כיון באבות, אע"פ שכיון בכל השאר, יחזור ויתפלל. הגה: והאידנא אין חוזרין בשביל חסרון כוונה, שאף בחזרה קרוב הוא שלא יכוין, אם כן למה יחזיר (טור).

סעיף ב
לא יתפלל בלבו לבד, אלא מחתך הדברים בשפתיו ומשמיע לאזניו בלחש, ולא ישמיע קולו; ואם אינו יכול לכוין בלחש, מותר להגביה קולו; וה"מ בינו לבין עצמו, אבל בצבור, אסור, דאתי למטרד צבורא. הגה: ואם משמיע קולו בביתו כשמתפלל, כדי שילמדו ממנו בני ביתו, מותר (טור).

סעיף ג
י"א שבראש השנה וי"כ מותר להשמיע קולם בתפלה, אפילו בצבור. הגה: וכן נוהגין, ומ"מ יזהרו שלא להגביה קולם יותר מדאי (דרשות מהרי"ו).

סעיף ד
יכול להתפלל בכל לשון שירצה, וה"מ בצבור, אבל ביחיד לא יתפלל אלא בלשון הקודש; וי"א דה"מ כששואל צרכיו, כגון שהתפלל על חולה או על שום צער שיש לו בביתו, אבל תפלה הקבועה לצבור, אפילו יחיד יכול לאומרה בכל לשון; וי"א דאף יחיד כששואל צרכיו יכול לשאול בכל לשון שירצה, חוץ מלשון ארמי.



2)קרי וכתיב -אני מעתיק לך את דברי השולחן ערוך אורח חיים סימן קמא סעיף ח

כל תיבה שהיא קרי וכתיב, הלכה למשה מסיני שתהא נכתבה כמו שהיא בתורה ונקרית בענין אחר;

ומעשה באחד שקרא כמו שהיא כתובה, בפני גדולי הדור: ה"ר יצחק אבוהב והר"ר אברהם ואלאנסי והר"ר שמואל ואלאנסי בנו ז"ל, והתרו בו שיקרא כפי המסורה, ולא רצה, ונדוהו והורידוהו מהתיבה. "






בברכה ,



עוזיאל

.




כתבות נוספות