אמונה

חדשות כיפה הרב רונן לוביץ 13/06/06 17:47 יז בסיון התשסו

שאלה

לפני כמה שבועות קראתי בעלון "עולם קטן" מאמר של הרב זאב קרוב (ראש ישיבת ההסדר בקרנ"ש) שאין בתורה מצוה להאמין בה' אבל בספר "חובת הלבבות" כותב רב בעי גאון שמצוה לאמין ה' וייחודו.

איך אתה היית מיישב את הסתירה ביניהם ?

תשובה

השאלה: האם יש מצווה להאמין שנויה במחלוקת בין רבותינו הראשונים. לדעת הרמב"ם יש מצווה להאמין בה' וזו משמעות הפסוק "אנוכי ה' אלוקיך" (ראה בתחילת משנה תורה). בשיטה זו אוחזים ראשונים נוספים דוגמת רבנו בחיי אבן פקודה שציינת, רמב"ן ועוד. אולם דעת בה"ג, אברבנאל ואחרים שהאמונה היא הבסיס לכל המצוות ובלעדיה אין טעם לצוות, ולכן לדעתם האמונה היא השורש לכל המצוות ואינה מצווה בפני עצמה.
לא ראיתי את העלון "עולם קטן", אולם יתכן שכוונתו לכך שהמצווה להאמין אינה מופיעה באופן ברור ומפורש כמו רוב במצוות האחרות. עובדה היא שיש מחלוקת לגביה.
בברכה,
רונן לוביץ