אמונה בהקב''ה

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 12/12/06 18:13 כא בכסלו התשסז

שאלה

שלום כבוד הרב,

אני בכיתה י"א ויש לי כמה שאלות שמאוד מטרידות אותי:

א.איך אני יודעת שאלוקים קיים?-כי קשה לי שאני לא רואה אותו בכלל!!זה לא סוג של אמונה עיוורת?-למרות שאומרים לי שדרך הניסים אפשר לךראות זה לא מספיק לי.

ב.כשאומרים לי דברים על התנ"ך איך אני יודעת שזה באמת היה?הרי אין לנו זכר לאף אדם שהיה בתנ"ך??

תודה מראש,אשמח לתשובה מפורטת,[ואם יש ספרים מומלצים אשמח גם כן].

תשובה

שלום!
אני מקווה מאד שאילו כן יכולת לראות אלוקים השאלות שלך היו רק מתחזקות. הרי דבר שאני יכול לראות אותו, זה אומר שהוא מוגבל. האם קל יותר להאמין בדבר מוגבל?
התורה כיוונה אותנו בשלושה כיוונים לאמונה: "האזינו השמים ואדברה ותשמע הארץ אמרי פי... שאל אביך ויגדך זקניך ויאמרו לך, בהנחל עליון גויים בהפרידו בני אדם... ".
אסכם אותם בלשוני לא לפי הסדר:
1. התבוננות בשמים ובארץ ובכל צבאם – בטבע.
2. התבוננות בהסטוריה, האנושית והיהודית.
3. התגלות אלוקית לעם ישראל.
השניים הראשונים הם סוג של אמונה לא עיוורת, וזו חולשתם.
האחרון הוא במידה מסויימת אמונה עיוורת, וזו עוצמתו.
ב. אני חושב שאני יודע איך אדע שדברים שמסופרים בתנ"ך היו באמת. אילו היו מוצאים ממצאים ארכיולוגיים עם תעודות שבהן מסופרות מכות מצרים, זה היה מחזק את האמונה שמה שמסופר בתורה על מכות מצרים הוא נכון.
ברור שהמשפט האחרון נכתב כהבלטת אבסורד. במה גדול כוחו של ממצא ארכיולוגי על "ממצא" אותנטי שמלווה אותנו יחד עם סיפורים נוספים מאב לבן, מאב לבן, מאב לבן, ועוד דור, ועוד דור,... ?
וכי באמת אין לנו זכר לאף אדם שהיה בתנ"ך? ומה איתך, והורייך, וסבייך וסבתותייך, והוריהם וכו' וכו' וכו'? האם זכר זה לא חזק יותר מכל זכר שנותק מאיתנו אלפי שנים ופתאום מוצאים אותו ומאמינים בו?
כשאומרים לך שאפשר להאמין דרך הניסים, אילו ניסים את מדמיינת לעצמך – סיפור יציאת מצרים? ומי אמר שהוא באמת היה? כפי הנראה מי שאמר לך דברים אלה התכוון לניסים שקורים לנו היום: "ועל ניסיך שבכל יום עמנו". שמת לב פעם לאחד מהם? צריך רק לפקוח את העינים.
אבל האמת היא שניסים באמת לא מספיק משכנעים. זה בגלל שהם אינם אמונה עיוורת.
אם אמשיך בדרך זו, יהיה כאן עוד מעט ספר. והוא יהיה מיותר כי יש כמה וכמה ספרים, כל אחד מכוון למי ש"מתחבר" אליו יותר.
אני אכוון אותך למספר ספרים שאני מכיר:
סדרת הספרים של הרב אלימלך בר שאול: מערכי לב, מצוה ולב ועוד.
סדרת הספרים של הרב ישראל הס: אמונות (א, ב), דרך אמונה, אמונה לדור התהיה ועוד.
אמונת היהדות של הרב ד"ר יחזקאל אפשטיין.
חוברות שונות של הרב ד"ר יצחק רפאל הלוי עציון, כגון: אמת מדעית ואמת דתית.
את מציינת שאת בכיתה י"א, אני מקוה שלומדים אצלכן מחשבת ישראל. החוברות של תכנית הלימודים נותנות רקע יפה מאד. תנסי להשיג גם את הסוגיות שלא לומדים אצלכן. במיוחד סוגיית דת ומדע, לפי שאלותייך תמצאי בה כמה דברים מעניינים, את חלקם כתבתי כאן.
בהצלחה!