אם בישלתי משהו חלבי במחבת טפלון האם זה טרף?

חדשות כיפה צוות ישיבת קרני שומרון 15/12/05 22:52 יד בכסלו התשסו

שאלה

שלום כבוד הרב!

אני בטעות טיגנתי משהו חלבי במחבת בשרי שלא בן יומו והמחבת טפלון האם הוא טרף ולמה?

תשובה

צר לי על העיכוב בתשובה, אני מקווה שהיא עוד רלוונטית.

השו"ע פוסק שהמבשל מאכל חלבי בסיר בשרי שהוא לא בן יומו, בדיעבד המאכל עצמו מותר אבל הסיר נטרף ואסור לבשל בו בשר או חלב, כי בתוכו בלוע גם בשר וגם חלב ואפילו כשהוא יהיה "לא בן יומו" לכתחילה אסור לבשל בו.
הפתרון לאותו סיר הוא הגעלה במים רותחים.
אך מאחר שמדובר במחבת טפלון הכשרתו תהיה ע"י ליבון קל באש.
ליבון קל פירושו העברת המחבת על גבי אש של גז עד שיגיע לחום שאם תניח חתיכת ניר על דופן המחבת הוא ייחרך.
במידה ואתה חושש שהמחבת יתקלקל ויאבד את ציפויו בשל כך, אם אין חריצים במחבת, ניתן להקל להכשירו ע"י הגעלה במים רותחים.

הטעם: כל כלי שנאסר בדרך כלשהי, כדי לדעת כיצד להכשירו צריך לפעול על פי הכלל האומר "כבולעו כך פולטו".
לכן אם הוא נאסר ע"י בישול, את האיסור הוא בלע בעזרת המים ולכן הכשרתו בהגעלה במים שבכלי ראשון.
במחבת טפלון שאין שמן לטיגון, את האיסור הוא בלע ישירות מהאש ולכן צריך ליבון קל.

מקורות: שו"ע יורה דעה סימן צ"ג הלכה א'. אגרות משה אבן העזר ח"ד סוף סימן ז'.
בברכה צוות המשיבים ישיבת ההסדר קרני שומרון
נשמח לתגובה: karnei_shomron@intermail.co.il