אישה ספרדיה מדליקה נרות שבת, ואחר כך מברכת

חדשות כיפה הרב שלמה בן אליהו 23/04/14 13:36 כג בניסן התשעד

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב,

מהי [דעת גדולי חכמי ספרד ]בעניין הדלקת נרות שבת,

אני נוהגת [להדליק את הנרות ואחר כך לברך], האם אני עושה נכון?

תודה רבה.

תשובה

בס"ד

שלום רב.

[דעת גדולי חכמי ספרד מזמן הגאונים ] (עיין בקובץ שערי תשובה סימן צא´) [ועד דורנו זה:]

[להדליק את נרות השבת, ואח"כ לברך] (כמובא ברמ"א או"ח סימן רסג´ סעיף ה´)

עיין בספר הנייר דיני הדלקה והטמנה דף מד´, וכ"כ מרן [החיד"א] זיע"א במחזיק ברכה סימן רסג´ את ד´,

וכן פסק [הרב אליעזר פאפו] שישב [בערי הבלקן] בחסד לאלפים שם באות ו´, וכן כתב [רבי מסעוד רקח ]מהעיר [טריפולי בלוב] בספרו מעשה רוקח על הרמב"ם הלכות שבת פרק ה´ הלכה א´,

וכן העלה [הרב חיים פלאג´י] שהיה ב[טורקיה] בספרו חיים לראש דיני הטבת הנרות אות ג´, וכן כתב [הרב אברהם חמוי מארם צובא] בספרו בית הבחירה דיני הדלקת הנר דיו"ט אות ט´, וכן נהגו ב[מרוקו] כמובא בשו"ת שמש ומגן חלק ב´ או"ח סימן עב´ אות ב´,

וכן נהגו [במצרים ובג´רבה ]ראה בשו"ת שואל ונשאל חלק ב´ סימן נח´, וכן נהגו [בתוניס ובוכרה] (כמובא כל זה בארוכה במאמר יעקב מאת הגאון הגדול [הרב יעקב חיים סופר שליט"א] בסימן כב, ושם כתב שגם דעת מו"ר [הגאון הרב בן ציון אבא שאול] זיע"א היתה כך, וכן דעת ראש ישיבת פורת יוסף הגאון [הרב עזרא עטייה ]זיע"א,

וכן העלה הלכה למעשה מרן רשכבה"ג , הגאון האדיר [רבנו יוסף חיים] זיע"א בספרו הקדוש [בן איש חי ]הלכות שנה ב´ אות ח´,

[וטעם על פי הסוד למנהג זה מופיע בספרו הקדוש מקבציאל] (שחלקו התגלה בחסדי השם, עיין בתשובתי באתר על ספר קדוש זה) שנה שניה פרשת נח אות יד´, וכן נהגו [בני בבל] כמובא בכה"ח רסג´ ס"ק לד´, וראה גדולות אלישע דנגור סימן רסג´ אות יז´

[וכן העלה מרן מלכא הראשון לציון, אביהם של ישראל המקובל האלוקי , מרן הרב מרדכי אליהו זיע"א בספרו שו"ת מאמר מרדכי חלק ד´ סימן יא.]

סוף דבר הכל נשמע: [מנהג הספרדים מדורי דורות הוא:

להדליק את נרות השבת ואחר כך לברך.

וכל המשנה - ידו על התחתונה!] (ולא כמו שכתב בזה בספר כי בו שבת חלק א´ עמוד רכג´, ודי בזה לעת עתה)

ברכה והצלחה.