שם לתינוק צור ישראל

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 03/12/20 13:23 יז בכסלו התשפא

שאלה

שלום הרב

האם יש בעיה לקרוא לתינוק שנולד "צור ישראל"

הבנתי שהביטוי הזה מתכוון לקב"ה.

תשובה

שלום רב

כבודו שואל בענין קריאת השמות של ההורים לילדיהם וזו שאלה נכבדת היות ורבים נבוכים או טועים בדרך איך בוחרים שם ובכלל שאלתך האם מותר לקרוא לילד בשם של הקדוש ברוך הוא.

אפתח בשאלה השניה , ברור הדבר שאסור לקרוא לכל אדם בשם השם בכל אחד משמותיו של הקדוש ברוך הוא , כי הם להשם לבדו ואין עמו שותפים חלילה.

אולם יש שמות כמו שלום ושם זה הוא שם של הקדוש ברוך הוא הנקרא שלום ואנשים נקראים בשם שלום ובהלכה כתוב שרצוי שלא לקרוא לאדם ששמו שלום בשמו בהיות האדם בבית הכסא מסיבה זו ראה מסכת שבת י: ובתוספות שם.

וראה בישעיהו ט' ה' "ויקרא שמו פלא יועץ....שר שלום" ורש"י הסביר שזהו שמו של הקדוש ברוך הוא וקרא לו שר שלום שיהי שלום בימיו.

ומצינו את השם שלום בנביא לא בחולם אלא בשורוק ואמנם לא מצינו בתנ"ך אדם ששמו שלום אף לא מצינו בין חכמי המשנה חכם בשם שלום אך כבר בתלמוד מצינו לשם זה כך מצינו את

אמא שלום ( שבת קט"ז ) ואת קטיעא בר שלום ( נדרים נ) ובבא בתרא י' יש את ר"י ברבי שלום

ובירושלמי במסכת ברכות ט יודן בר שלום ובמעשר שני ועוד כתוב רבי יהודה בר רבי שלום .וכן הוא במדרשים .

כך שהיה שם זה מצוי כבר בימי האמוראים ואולי עוד קודם לכן אך לא מצאתי שם זה קודם לכן.

ומזה מאות שנים אנו מוצאים בספרי השותי"ם ומחברי הספרים חכמים בשם שלום כמו רבי שלום בוזאגלו בעל המקדש מלך ועוד.

והיה רב בעל מחבר ספר שלום ירושלים נזכר על שם ספרו שלום ירושלים.

וברור שאין קדושה בשם שלום כאשר הוא נקרא בשמו של אדם ואף על פי כן מצאנו שהרבה חכמים בעיקר מחכמי אשכנז לא כתבו את שמם באופן מלא אלא כתבו שלו' וכן מצינו שגם במכתבים היו שכתבו שלו' ולא שלום.

וכן למשל בתלמוד ירושלמי ובמדרשים יש הרבה מקומות בהם המדפיסים לא כתבו את השם שלום בשלמות אלא שלו' אף שפעמים אין ראיה מדפוס כיוון שהרבה מילים כתבו בקיצור מפני יוקר הטבעת כל אות איני יודע מה היה בכתבי יד הדבר צריך בדיקה .

השם צור ישראל מרמז על חוזק של השם יתברך והוא נזכר פעמיים בתנך בשמואל ובישעיה וכפי שהובא שם במפרשי הנביא וכמו שאנו אומרים שהשם יתברך הוא נאמן ( וראה שם בגמרא שבת י) .

על כן אם קוראים לאדם בשם אדיר או נאמן או צור אין בכך בעיה אף שאלו תארים להשם יתברך.

אלא שהיות וצור ישראל איננו רק תואר כמו נאמן אלא זהו תארו של הקדוש ברוך הוא לכן אינני חושב שראוי לקרוא לילד בשם זה .

ומה גם שמן הסתם יהיו מי שילגלגו אולי על שם זה וילד אינו שק חבטות של דמיונות של הוריו.

ובכלל כאשר קוראים בשם ילד ראוי שיהא זה שם טוב בבחינת ויקרא בהם שמי ושם אבותי ושם שיש בו יסודות של קדושה וגם ששם זה יהא נוח לילד ולא ילעגו או ילגלגו עליו.

אשר על כן דומני שהשם ישראל היפה והטוב דיו בפני עצמו , ואיני אומר דברי בהחלט אך כך דעתי נוטה ושיהיה במזל טוב .