שבת חתן

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 14/10/21 15:04 ח בחשון התשפב

שאלה

שלום רב,

בני מתחתן ואצלנו נהוג בעדה הגאורגית שבסוף הקריאה יש ספר תורה לחתןו והוא קורא שם "ואברהם זקן בא בימים"

השבת חתן יוצאת שבת "חיי שרה" ובתוך הפרשה יש את הפסוקים הנ"ל האם יעלה בפרשה בזמן שיש את הקריאה או שיעלה בנפרד ושוב יקראו את הקטע בפרשה?

אשמח לקבל את תשובתך

תשובה

שלום רב

יש מנהג שקוראים את ואברהם זקן מתוך חומש ויש שנוהגים כמנהגכם להוציא ספר תורה נוסף לכבוד החתן

אמנם כבר יש את פרשה זו בפרשת השבוע אבל עדיין אין מניעה להמשיך במנהג להוציא ספר נוסף לכבוד החתן.

המנהגים הללו הוזכרו בחידושי הריטב"א מסכת יומא ע. על המשנה שהכהן היה קורא את אך בעשור בעל פה וכך כתב:

"

וכיון שכן לקרוא בעל פה עדיף, ומכאן נהגו לקרוא לחתן בפרשת ואברהם זקן בעל פה מפני שכבר קרא בפרשת היום והוה ליה חד גברא בתרי סיפרי דאיכא פגמא, ויש מקומות שמוציאין ספר תורה לפרשת ואברהם זקן ואין החתן קורא בפרשת היום והו"ל תרי גברי בתרי ספרי, וקשיא על זה היאך יברך החתן לפניו ולאחריו על פרשת ואברהם זקן, והמנהג הראשון הוא הטוב והתפוס מימות הגאונים ז"ל,".

ומנהג זה הובא באבודרהם ושם לא נזכר שמוציאין ספר תורה במיוחד.

והלדוד אמת בסימן ה ציין לשני הנהגים

במקומות שנהגו שהחתן קורא תחילה בסדר היום ואח"כ קורא בס"ת שבזרועו פרשת ואברהם זקן ושאר עולין קורין בספר ראשון אין למחות בידם. וכמה מחכמי צפון אפריקה ומארוקו עסקו בשאלה זו ובלי נדר ארחיב התשובה במנהג.

והיות ומנהגכם להוציא ספר שני לכבוד החתן גם בשבת חיי שרה תוציאו כי הספר הוא לכבוד החתן ואם לא תוציאו יראה חלילה כזלזול בחתן זה

כי יכולתם לקרוא בחומש ואינכם קוראים ויכולתם לגלול לחיי שרה גם בשבת אחרת ואינכם גוללים אלא מוציאים ספר תורה מיוחד אם כן למה יגרע חתן זה מחלקו וגם עבורו תוציאו ותברכוהו בברכת ואברהם זקן מזל טוב.