שאלה
שלום לכב' כרב,
לפי הידוע לי, כשמשה עלה להר סיני, הוא למד מהקב"ה את כל התורה שבכתב, זאת אומרת את כל חמשת חומשי התורה.
אך בפרשת השבוע "בהעלותך", כשניגשו אל משה אנשים שרצו להקריב את קורבן הפסח, במקום שמשה יאמר להם על פסח שני, הוא פנה לקב"ה כדי שיורה לו את ההלכה, מה שלא מתיישב עם מה שאמרתי בתחילה (שמשה היה כבר צריך לדעת את זה).
כיצד ניתן ליישב את הקושיה?
תודה,
מוטי
תשובה
בס"ד
שלום רב,
במעמד הר סיני קבל משה את התורה שמסופר עליה עד שם (ספר בראשית ומחצית ספר שמות).
שאר התורה השלים משה בשנת הארבעים.
כך מתאר הרמב"ן בהקדמתו לתורה:
"משה רבנו כתב הספר הזה עם התורה כולה מפיו של הקב"ה. והקרוב שכתב זה בהר סיני, כי שם נאמר לו: "עלה אלי ההרה והיה שם, ואתנה לך את לוחות האבן והתורה והמצוה אשר כתבתי להורותם". כי 'לוחות האבן' - יכלול הלוחות והמכתב, כלומר עשרת הדברות, ו'המצוה' - מספר המצות כולן, עשה ולא תעשה. אם כן, 'והתורה' - יכלול הספורים מתחילת בראשית, כי הוא מורה אנשים בדרך בענין האמונה.
וברדתו מן ההר כתב מתחילת התורה עד סוף ספור המשכן, וגמר התורה כתב בסוף שנת הארבעים, כאשר אמר: "לקוח את ספר התורה הזה, ושמתם אותו מצד ארון ברית ה' אלהיכם", וזה כדברי האומר: 'תורה - מגילה מגילה נתנה'. אבל לדברי האומר: 'תורה - חתומה נתנה', נכתב הכל בשנת הארבעים, כשנצטוה: "כתבו לכם את השירה הזאת, ולמדה את בני ישראל, שימה בפיהם". וצוה: "לקוח את ספר התורה הזה, ושמתם אותו מצד ארון ברית ה' אלהיכם".
https://he.wikisource.org/wiki/%D7%A8%D7%9E%D7%91%22%D7%9F_%D7%A2%D7%9C_%D7%91%D7%A8%D7%90%D7%A9%D7%99%D7%AA_%D7%94%D7%A7%D7%93%D7%9E%D7%94