פירוש הרמבם למושג מעשה בראשית

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 26/11/17 11:38 ח בכסלו התשעח

שאלה

שלום וברכה

למדתי פעם עם חבר את פירושו של הרמב"ם את המושג 'מעשה בראשית' כחכמת הטבע.

האם לפי משקל הכובד שנותן הרמב"ם לחכמת הטבע, בלימודי טבע, אסטרונומיה, חיות וכדו' יהיה נחשב לימוד זה כלימוד של קודש?

האם לדינא יהיה אסור לקרוא ספרים בנושאים אלו בבית הכסא?

לדוג' ספר המפרט על מערכת השמש והכוכבים או ספר המפרט על הים התיכון והדגים הנמצאים בו וכו'..

תודה, נתנאל

תשובה

לשואל שלום רב.

מותר ללמוד ספרי חכמת הטבע בבית הכסא.

הרמב"ם גם כותב שהיות הגוף בריא זה מדרכי השם ולכן הוא מפרט בהלכות דעות מה ואיך לאכול, וכן שצריך להתעמל וכד'. וכן שהליכה לשירותים בזמן היא חלק מבריאות הגוף. אבל אין כוונתו שנתעמל בבית המדרש וכד'. יש דרגות, והכל מוליך בסוף לעבודת ה'. אבל לא הכל זהה.

לכן גם לימוד מתמטיקה ולוגיקה (תורת ההגיון, הסקת מסקנות וכו') עם כל חשיבותם והחיוב לעסוק בהם לדעתו, הם אינם תורה ולא מברכים עליהם "לעסוק בדברי תורה".

בברכה

אפי קיציס