סדר טו בשבט

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 20/01/19 23:09 יד בשבט התשעט

שאלה

שלום לרב

היה ויכוח בבית המדרש שבת אחים האם סדר טו בשבט זו מצוה מן התורה ואם לא מה המקור ?

תשובה

שלום לשואל.

יום טו בשבט הוא אחד מארבעה ראשי השנה העבריים כמבואר במסכת ראש השנה .

הוא ראש השנה לאילן ויש כמה וכמה עניני הלכה במצוות התלויות בארץ וזה נושא בפני עצמו.

והגם שזהו ראש השנה אין לו גדר של יום טוב ומקרא קודש.

אולם מאות שנים לפחות נוהגים בכל תפוצות ישראל לחוג את הערב הזה בסדר אכילת פירות שנשתבחה בהם ארץ ישראל.

אבותינו בגלות היו כמהים לעלות לארץ לחון עפרה ולאכול מפירותיה וברוך השם שאנו זוכים לאכול מפירות הארץ הטובה והרחבה.

בסדר של טו בשבט המיוסד על ידי רבי בנימין הלוי בספרו חמדת ימים הובאו פסוקים משניות ומדרשים בעניני ברכות הפירות ושבח הנטיעות בארץ ישראל.

בנגלה ובנסתר יש הרבה מקראות ומדרשים חשובים .

וברוך השם כמה טוב ונאה לקרוא את כל הדברים הקדושים הללו.

ומנהג חשוב לטעת עצים בארץ ישראל ורבותינו אמרו מה הקדוש ברוך הוא לא התעסק אלא במטע תחילה אף אתם תתעסקו במטע תחילה.

ויש תפילה מיוחדת של הבן איש חי לאתרוג מהודר ולכל פירות הארץ וירקותיה ויינה ושמנה שיהיו בעין יפה וטובה.

ואנו מתפללים בליל זה שנזכה לבניין בתים טובים ושידוכים מוצלחים ונזכה לפריה ורביה פירות ופירי פירות של קיימא כי האדם עץ השדה.

שנה טובה.