נעילת נעלים מעור חזיר

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 29/03/21 23:16 טז בניסן התשפא

שאלה

בס"ד

שלום רב,

קניתי נעלים באינטרנט שעשיות מעור חזיר. החלטתי שאפשרי לעשות זאת לאחר שקראתי תשובות לשאלות בנושא ותוכנם היה שהאיסור הוא איסור אכילה ולא איסור בהנאה.

אולם לאחר עיון בספר ויקרא פרק יא, פסוק ח. "מבשרם לא תאכלו ובנבלתם לא תגעו טמאים הם לכם". אני מסיק שהנבלה אף מטמאת את הנוגע בה. ואף חמור מכך הנעלים עלולות לשמש הליכה לבית הכנסת, עליה לתורה ואף הליכה לכותל.

אבקש פירוט והסבר בנושא.

בתודה רבה מראש.

טל כהן

תשובה

שלום טל,

אתה צודק שישנה טומאה של בשר נבלת בעל חיים טמא.

אך זה מתייחס רק עבור מי שרוצה לאכול קודשים. והיום אסור לכולנו לאכול קודשים משום שכולנו טמאי מתים, ולכן אין לחשוש מנעילת נעלים מעור בהמה טמאה.

יש לציין שבדרך כלל הטומאה היא רק בבשר הבהמה ולא בעור, אך לגבי עור החזיר נכתב במשנה כך:

"מתניתין. אלו שעורותיהן כבשרן: עור האדם, ועור חזיר של ישוב, ר' יהודה אומר: אף עור חזיר הבר. ועור חטרת של גמל הרכה, ועור הראש של עגל הרך וכו'" (חולין, קכב ע"א).

וממילא גם בעור החזיר עשויה להיות טומאה, לעניין אכילת קודשים.

כמו כן, עד עתה עסקנו בעניין ההלכתי, אך מקובלים ועוד מגדולי החסידות נמנעו מלהכניס בביתם דברים העשויים מחזיר.