נס קפה חלבי אחרי חתונה

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 17/12/18 19:36 ט בטבת התשעט

שאלה

שלום לרב.

הייתי בחתונה אכלתי אורז תפוחי אדמה וסלאטים ללא בשר רציתי לשתות בבית נס חלבי ובעלי טען שהאוכל היה בחזקת בשרי האם היה מותר או אסור היה לי לשתות נס חלבי?

תשובה

שלום לך

פעם היו שלושה מצבי הלכה ברורים ומוגדרים בשרי חלבי ופרווה.

בשנים האחרונות המציאו שני מצבים חדשים חזקת בשרי וחזקת חלבי.

הרעיון הבסיסי היה שכאשר אדם אוכל אורז או תפוחי אדמה מבושלים ברוטב הוא מבין שהסיר היה בשרי ונקי ויתכן שבשלו בו באותו היום בשר.

זה חזקת בשרי ולהיפך חזקת חלבי אתה אוכל פירה במסעדה חלבית ולוקח בחשבון שבאותו הסיר בישלו לפני כן חלבי.

ובמצב כזה אתה שואל שאלה פשוטה האם מותר לי לשתות נס קפה חלבי לאחר שאכלתי תפוחי אדמה בסיר נקי שבישלו בו קודם בשר בתוך עשרים וארבע שעות.

ואז יאמרו לך שיש הבדל אם זה היה בתוך 24 שעות כי אז יש הבדל בין אשכנזים לספרדים אם זה מותר אפילו בדיעבד והמחלוקת מבוארת בשולחן ערוך יורה דעה בסימן צה ויש לעיין בכף החיים.

ואם זה לאחר 24 שעות זה מותר לכל הדעות כמובן בסיר נקי.

אלא שאי אפשר לדעת באולם אם היה הבדל של 24 שעות או לא.

אבל באולמות יש בעיה הרבה יותר קשה.

הרבה פעמים מטגנים ציפס ושניצלים באותו סיר טיגון ואפילו חצילים לסלאט באותו סיר טיגון.

וסיגרים ממולאים בתפוחי אדמה מטגנים עם סיגרים ממולאים בבשר.

ויותר מזה יש טבחים מקצוענים ששומרים את המים בהם חלטו את הבשר ומשתמשים בהם כרוטב לתפוחי אדמה שמוגשים ברוטב ללא בשר.

לצערנו המשגיחים אינם דורשים שהטיגון של פרווה ושל בשרי יהיו בכלים נפרדים

וכאשר משתמשים בתנורי אפיה תעשייתיים מכניסים ביחד מגש עם בשר ומגש עם עוף ומגש עם תפוחי אדמה

ראוי ומומלץ מאוד שחזקת בשרי יהיה ממש כלי בשרי אבל לא שימוש בטיגון משותף ולא באפיה ובישול משותפים.

דברי הם על סמך חקירת הנושא במאות אולמות ומסעדות.

אגב פעם אחת היה אולם שהגישו במנה ראשונה עם דגים ברבוניות והסתבר שהטבחים שיקרו והיה זה שניצל דק בצורת דג.

אינני יכול לומר לך שמותר היה לשתות נס קפה כי יתכן והתפוחי אדמה למשל בושלו עם רוטב בשרי מובהק.

אגב לאחרונה הייתי באולם עם כשרות מהודרת ביותר שם הוגש סאלט חסה ועגבניות ובצל סגול ומעליהם היו רצועות בטטה מטוגנים והשף אמר לי שטיגן את תפוחי האדמה הללו בסיר ובאותו השמן שטיגן בו שניצלים.

ברור הדבר שכאשר קונים פלאפל וציפס במקום שמוכרים גם שווארמה שזה ממש בשרי כי הם משתמשים באותם כפות והבשר מגיע לכל מקום .

טוב שאת מעוררת את הדבר אני מקווה שנותני הכשרויות והמשגיחים ימנעו תקלות אלו.