נישואי אישה שנייה

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 26/02/19 09:48 כא באדר א'

שאלה

האם מותר בימינו לספרדים לשאת אישה שנייה במדינות בהן הדבר מותר ללא הסכמת האישה הראשונה תודה

תשובה

שלום

איני יודע האם זו שאלה מעשית מצד השואל או שאלה דמיונית גרידא.

ברוך השם בימינו המנהג וההלכה לשאת אשה אחת ויש כתובות בהן היה נוסח "ולא יקח אחרת עליה..."

אמנם היו מקרים בהם התירו לשאת אשה שניה כאשר היתה מצוות ייבום וכן עשה מעשה והתיר הגאון רבי שלום משאש רבה של ירושלים ולצערנו ישנם מקרים מיוחדים בעניני רפואה המגיעים לבתי הדין והשם יצילנו.וראה באבן העזר בהלכות פריה ורביה סימן ב סעיף י"א מה שהובא בפוסקים בענין חרם דרבינו גרשום שאין נושאין שתי נשים ובאבן העזר בסימן ע"ז אם יש מקרים בהם מאפשרים חתונה עם אשה שניה וראה שם בחלקת מחוקק בסעיף ט"ז וביורה דעה בעניני החרמות בבית יוסף והענין ארוך ובימינו נתקבלה תקנה זו על כל עם ישראל כהוראת הרבנות הראשית לישראל .

אם אתה שואל מחוצה לארץ וחושב על כך ראה מה כתב הר"י מגאש בתשובותיו בסימן ל"ו בענין משל

"שאהבת אשה אחת יתירה היא מאהבת שתי נשים ויתר נדבקת נפשו באהבת אשתו כשהיא אחת ממה שנדבקת כשהן שתים.

ועוד כיוון שהן צרות זו לזו מתקנאות הן זו בזו ונמצא הוא טרוד ביניהן ".

ועל אחת כמה וכמה שבימינו נשואי שתי נשים הן ענין סבוך ולא מומלץ גם אם יש מקום שעדיין נוהגים היתר בדבר .

ופעם אחת סיפר לי מרן הראשון לציון הגאון רבי מרדכי אליהו זצ"ל הגיע אדם מעדה ספרדית לארץ ודרש בבית הדין לשאת אשה שניה וכאשר לא הרשו לו הדיינים צעק אני רוצה תורת משה רבינו.

אמר לו הרב אליהו זיע"א דע לך שאם אתה רוצה תורת משה צריך גם שתי משכנתאות שתי דירות וערך לו רשימה ארוכה נענה האיש ואמר אם זו ההלכה של תורת משה מספיק לי אשה אחת.

ותמיד האשה צריכה להתפלל על בעלה והבעל על אשתו שתהא אהבתם מדובקת לעולם ולא יתן עיניו באחרת ולא תתן עיניה באחר והיה מחנך קדוש.