מצאתי תליון זהב .

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 11/05/22 08:11 י באייר התשפב

שאלה

שלום וברכה

לפני כחצי שנה-שנה מצאתי תליון של שרשרת זהב פירסמתי בקבוצת ווצאפ ולא היה מענה מה עלי לעשות עם האבידה והאם היא שלי .

תשובה

שלום לך

יש מצוה מיוחדת של השבת אבידה ואפילו יש מצוה להתאמץ ולטרוח בה.

וצריך המוצא לדרוש לשאול ולחפש כדי לקיים השב תשיבם .

וגם לא לעבור על לא תוכל להתעלם.

המשנה והגמרא עסקו בשאלתך

אלו מציאות שלו ואלו מציאות שאינן שלו.

וכך פסק מרן בשו"ע חושן משפט סימן רנט הלכות אבידה ומציאה:

" הרואה אבידת ישראל חייב לטפל בה להשיבה לבעליה שנאמר השב תשיבם . ואם נטלם על מנת לגזלה ועדיין לא נתייאשו הבעלים ממנה, עובר משום השב תשיבם לאחיך.

ומשום לא תגזול ומשום לא תוכל להתעלם ואפילו אם יחזירנה אחר כך כבר עבר על לא תוכל להתעלם. נטלה לפני יאוש על דעת להחזירה ולאחר ייאוש נתכוון לגזלה אינו עובר אלא משום השב תשיבם. המתין עד אחר יאוש ונטלה אינו עובר אלא משום לא תוכל להתעלם.".

וכלל נקוט להלכה שאבידה שיש בה סימני זיהוי צריך לחפש את בעליה

ואם לא מוצאים שומרים על זה אפיחו עד שיבוא אליהו.

אתה התאמצת להשיב בקבוצות וואצפ

אך אינני יודע מי הם הקבוצות שפרסמת והאם הן אכן מגיעות לקהל יעד מתאים.

והנה אם זה תליון מיוחד ולמשל יש בו חריטת שם או אותיות עליך לפרסם במקום רחב יותר אולי כאן בשאלתך זה יופץ יותר.

אם מדובר בתליון רגיל שאין בו סימן זיהוי מיוחד ואין זיהוי מקום מיוחד בו נשתמר התליון הרי הוא שלך

וגם תוכל לתת אותו מתנה לאמך.

הנה לך לשון השולחן ערוך

בסימן רס"ב שם מרן לימד אותנו את כללי המצוה והוסיף :

"לפיכך: המוצא מעות מפוזרים ועיגולי דבילה וככרות של נחתום ומחרוזות של דגים שאין בהם סימן לא בקשרים ולא במנינם, וחתיכות של בשר שאין בהם סימן, ולשונות של ארגמן וגיזי צמר שאינם צבועים ואניצי פשתן, הרי אלו שלו שבכל אלו מסתמא הרגישו הבעלים בנפילתם וכיון שאין בהם סימן מתייאש."

בהצלחה בכל מעשי ידיך.