מסכי מחשב-טלויזיה בבית כנסת בשבת

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 27/03/18 00:41 יא בניסן התשעח

שאלה

נדהמתי לראות דברים כאלה- עם תמונות מתחלפות.. זמני תפילה, כניסה ויציאת השבת, זמן הדלקת הנרות. ודברים אחרים- תמונות מתחלפות. הרגשתי שאני מסתכל על סרט מחשב.. או טלויזיה בשבת.. הרגשתי לא נוח. זה לא שעון שבת- לאור; או פלטה- לאוכל חם לשבת- או אמצעי טכנולוגי אחר שתורם לעונג שבת- אלא אמצעי שאין בו כל צורך- לוח קיר הוא בהחלט מספיק. מסך זה זו כניעה לטכנולוגיה לא נחוצה בשבת- שהמגמה שלו הוא פגיעה באופיה של השבת.. האם לא צריכים לבחון את הדבר הזה- ולתת הנחיות כנגד שימושו- נגד התופעה?

תשובה

לשואל שלום רב.

אין כאן בעיה הלכתית. זה מתוכנת מערב שבת ופועל באופן אוטומטי.

"כניעה לטכנולוגיה" - אפשר לראות בטכנולוגיה אוייב שנכנעים לו, ואפשר לראות בה אמצעי נפלא שמקדם אותנו בעבודת ה'.

השאלה היא לגבי אוירת השבת. זה צריך לראות איך זה נראה ומה זה משדר. אם היה מדובר על סרטונים מצחיקים או סרטונים על פרשת שבוע, הייתי נוטה אולי להסכים. אבל אם זה רק הודעות, שמתחלפות מדי פעם בקצב איטי? לא בטוח.

לשם כך צריך רב בית הכנסת לראות ולהחליט אם זה תואם את אוירת השבת, והאם באופיה של הקהילה זה עלול להביא לחיילולי שבת או לא.

בברכה

אפי קיציס