מותר לתבוע בית חולים על רשלנות רפואית

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 09/05/22 00:08 ח באייר התשפב

שאלה

בחודש אוגוסט 2021 קמתי בבוקר עם כתמים בעין שמאל כתוצאה מדימום בתוך העין.

הלכתי מיד לרופא עיניים שהפנה אותי למיון

הגעתי למיון במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא. עשו בדיקות והחליטו על ניתוח, עברתי ניתוח שאף אחד לא אמר לי מה הסיכונים.

מאותו יום הראייה לא חזרה באופן שהיה ורק הלך והורע עד שלא יכולתי לראות כלל בעין שמאל.

חזרתי למיון ושם נאמר לי שהרשתית התנתקה מהעין וצריך לנתח כדי לחבר את הרשתית חזרה לעין.

גם אז לא אמרו לי מה הסיכונים או הסיכויים.

בביקורת השנייה שאחרי הניתוח אמרה לי הרופאה, שלא לציטוט, שעבר זמן רב מדי בין הדיאנוזה שהיתה במיון עד שבוצע הניתוח

וזה מה שגרם לנזק בלתי הפיך.

בביקורת האחרונה נאמר לי שהלחמית בעין מתה. לא נתנו לי כל סיכוי שהעין תחזור לראות.

ברור לי לחלוטין שהיתה פה רשלנות רפואית, באתי עם עין שרואה מצוין שהיו כתמים שהיה צריך להסיר

ויצאתי עם עין לא רואה כלל ושהתוצאות היו נוראיות.

האם אני רשאית לתבוע את בית החולים והרופא המנתח על רשלנות רפואית

אשמח לתשובתך המהירה כבוד הרב

אריאלה

תשובה

שלום לך

אברכך שתשובי למאור עינייך כבתחילה אמן.

רופא שמרפא עוסק בהצלת נפשות והשבת אבידה וזו מצוה גדולה

בתנאי שאכן הוא יודע את מלאכתו

וכך פסק מרן השולחן ערוך

בהלכות ביקור חולים ורפואה יורה דעה בסימן של"ו סעי' א:

'נתנה התורה רשות לרופא לרפאות. ומצוה היא. ובכלל פיקוח נפש הוא. ואם מונע עצמו, הרי זה שופך דמים, ואפילו יש לו מי שירפאנו, שלא מן הכל אדם זוכה להתרפאות.

ומיהו לא יתעסק ברפואה אא"כ הוא בקי, ולא יהא שם גדול ממנו, שאם לא כן, הרי זה שופך דמים'.

מה קורה אם הרופא הזיק?

תלוי האם זה היה בשוגג האם במזיד

האם הוא עשה משהו שאינו יודע לעשות כהלכה.

יש דיון רב בכל פרטי הלכה זו

בבתי חולים ובמקרה כשלך לא מדובר רק ברשלנות של רופא אלא של גורמים נוספים שעליהם היה ליידע אותך ולהזהיר אותך מראש

ויתכן שמי שהיה צריך להסביר לך הוא לאו דווקא הרופא המנתח.

בכל מקרה החוק הקיים במדינת ישראל מאפשר תביעת רשלנות רפואית הן של בית החולים והן של הרופא עצמו.

לכן במידה ואת חושבת שנגרם לך נזק כתוצאה מרשלנות רפואית בהחלט עלייך לתבוע .

והגם שאינך הולכת לבתי משפט אזרחיים לתביעות ממון אלא לבתי דין של תורה.

כאן מדובר בתביעת זכויות המתנהלת רק בבתי משפט המיוחדים לכך

ואין כאן איסור של הליכה למשפט שאינו בית דין רבני.

ואין לך לחשוש מגזל ציבור וכדומה כיוון שיש חוק מיוחד המאפשר לך תביעה זו.

אגב תביעה זו לא נועדה רק לפצות אותך ולחייב אותם לנסות להציל את ראייתך

אלא בתביעות כאלו את גורמת שרופאים ובתי חולים

יזהרו יותר לפני כל פעולה רפואית.

עלי לציין שאינני מתייחס לתביעה האישית שלך ולא לבית החולים כי זו תביעה שלא יכולה להתברר כאן חד צדדית אלא רק במקום המוסמך לכך

והם יקבעו האם את צודקת או צודקת בחלק מטענותייך או לא.

רפואה שלימה.