מה לעשות לפני עלבון ממעליב

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 14/06/21 09:42 ד בתמוז התשפא

שאלה

אדם שמרגיש שאדם אחר תיכף עומד להעליב אותו עמוקות ברשעות פוגעת, האם כדאי לשתוק ולאפשר למעליב להעליב כרצונו בלי להפריע לו להעליב ואז לא לענות שזה מצווה, או למנוע מהמעליב להתחיל להעליב בכדי להגן על עצמו מפגיעה?

תשובה

שלום וברכה

ראשית, שיקויים בנו "וְאִישׁ אֶת רָעַת רֵעֵהוּ אַל תַּחְשְׁבוּ בִּלְבַבְכֶם", ויהי רצון שלא נזדקק לשאלות אלו.

שתי הדרכים פתוחות בפני אדם. מותר לאדם לפעול כדי למנוע ממעליב לפגוע בו, שכן ההלכה לא ציוותה על האדם להתיר פגיעה בו, וגם מצד המידות הטובות - לעתים יש בנכונות לשאת עלבונות גם חולשה ועליבות, ולא גדולת נפש.

וכמובן פתוחה בפניו גם הדרך השניה - לומר לעצמו כי הדברים אכן מעליבים, אולם יש בידו להתמודד עימם, ולהכיר גם בעובדה שהכוח למעליב ניתן גם מעובדה שנעלבין מדבריו, להפוך את העלבון לדברים שמאפשרים לו להיות מהנעלבין ואינם עולבים, ועוד ועוד.

כאמור, שתי הדרכים פתוחות בפניו, וכדאי לבחור בזאת המתאימה לאדם באותה שעה: אם הוא חש כי אין בכוחו להכיל את מה שאפשר שייולד דווקא מהעלבון - שיתגונן מפניו מראש; ואם הוא חש כי למעשה העלבון הזה עשוי להפוך למנוע צמיחה - עדיף שלא להיכנס למריבה.

כל טוב והארת פנים