להמשיך לצום את צומות החורבן ותשעה באב על כל העולם?

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 17/07/22 16:48 יח בתמוז התשפב

שאלה

הבנתי שבתשעה באב מתאבלים בתענית על אסונות שונים שאירעו לעם היהודי לאורך הדורות, בדגש על אסונות שהתחוללו סמוך ליום ט' באב. שאלתי היא האם מותר להתאבל בתשעה באב גם על אסונות שארעו לעמים אחרים ועל אסונות פרטיים?

תשובה

שלום רב.

צום תשעה באב נקבע כצום בראש ובראשונה על חורבן בית המקדש הראשון והשני וזה התחיל בלילה שהמרגלים חזרו ובכו בכיה של חינם.

אגב הבית השני נהרס על שנאת חינם.

מסתבר ששני החינמים הללו עלו לנו ביוקר רב.

חז"ל הסבירו לנו במשנה

את הדבר במפורט :

"חֲמִשָּׁה דְּבָרִים אֵרְעוּ אֶת אֲבוֹתֵינוּ בְּשִׁבְעָה עָשָׂר בְּתַמּוּז,

וַחֲמִשָּׁה בְּתִשְׁעָה בְּאָב.

בְּשִׁבְעָה עָשָׂר בְּתַמּוּז נִשְׁתַּבְּרוּ הַלּוּחוֹת,

וּבָטַל הַתָּמִיד,

וְהֻבְקְעָה הָעִיר,

וְשָׂרַף אַפּוֹסְטְמוֹס אֶת הַתּוֹרָה,

וְהָעֳמַד צֶלֶם בַּהֵיכָל.

בְּתִשְׁעָה בְּאָב נִגְזַר עַל אֲבוֹתֵינוּ שֶׁלֹּא יִכָּנְסוּ לָאָרֶץ,

וְחָרַב הַבַּיִת בָּרִאשׁוֹנָה,

וּבַשְּׁנִיָּה,

וְנִלְכְּדָה בֵּיתָר,

וְנֶחְרְשָׁה הָעִיר.

מִשֶּׁנִּכְנַס אָב, מְמַעֲטִין בְּשִׂמְחָה".

במהלך השנים קרו עוד אסונות גדולים

בתשעה באב האינקויזיציה , שואת אירופה ולאחרונה עקירת היישובים בגוש קטיף.

בקינות של תשעה באב בכל העדות ובכל הדורות נוספו קינות על האסונות שהזכרתי ואחרים.

יום האבל הלאומי הזה נתקן על הצרות של עם ישראל שלא תהיינה עוד.

הגמרא אומרת שמיום שנחרב בית המקדש ניזוק העולם כולו ואילו היה בית המקדש קיים היתה רווחה בעולם וטהרה.

את יכולה לחשוב ביום הצום על כל האסונות העולמיים וגם על אסונות פרטיים שלא יהיו עוד רק תזכרי

שהצום הוא על שמאסו בארץ חמדה ועל חורבן בית המקדש.

בימינו אנו שומעים כל מיני דעות חדשות שהגיע הזמן לבטל את הצומות הללו

והם טוענים האבכה בצום החמישי?

וזה תמוה מאוד.

נכון הדבר שירושלים בנויה לתפארתה וקול התורה בירושלים ובארץ בכללותן הוא כבימי חזקיה המלך.

אבל עדיין בית המקדש אינו בנוי

זו הסיבה הראשית לכל הצומות הללו

ואיך נשיש ונשמח והבית חרב עדיין?

אנו מצפים ומייחלים

בכל לב רוח ונפש ונשמה

שאכן תיכף יבוא האדון אל ביתו

ויבנה המקדש במהרה בימינו

ונתבשר בהתקיימות דבר השם על ידי עבדיו הנביאים כי

צום הרביעי וצום החמישי וצום העשירי יהיו לבית ישראל לששון ולשמח והאמת והשלום אהבו אמן.