כתיבת שם השם בדפי בית הספר

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 08/03/20 12:43 יב באדר התשפ

שאלה

של כבוד הרב,

ביתי בת ה 10 לומדת בבית ספר חילוני וקבלה דפי עבודה בתנך כשעל הדפים רשומים הפסוקים עם שם השם המפורש, היא שאלה מה עליה לעשות עם הדפים? מאחר ולא ראוי חלילה לזרוקם. בנוסף האם עליה להעיר את תשומת לב המורה מאחר ושאר התלמידים מחוסר ידיעה עלולים כן לזרוק את הדפים לפח לאחר גמר הסיום ואולי לבקש ממנה יפה להבא להקפיד לא לרשום את השמות הקדושים, אלא רק כינוי או קיצור עפ"י המותר.

בנוסף עלתה השאלה במידה והמורה אכן תאמץ את הבקשה, אבל מחוסר ידיעה היא עלולה להעתיק או להדפיס הפסוקים בשלמותם ולמחוק חלילה את שם השם שזה גם אסור..

מהי המלצתך?

תודה רבה!

תשובה

לשואלת שלום רב.

דפים עם שם מפורש יש לגנוז.

השאלה השניה קשורה לעניני בין אדם לחבריו ולמצוות תוכחה. אינני מכיר את בתךולא את המורה ולא את טיב היחסים ביניהם.

חזל לימודיו "כשם שמצווה לומר (במובן של להוכיח) דבר הנשמע, כך מצווה שלא לומר דבר שלא נשמע". כלומר השאלה היא איך הדבר יתקבל, בהבנה ובכבוד או בכעס.

יש לשים לב שלא נאמר כאן "אין מצווה לומר דבר שאינו נשמע" אלא "מצווה שלא לומר", כיון שאז הנזק גדול מהרווח.

לכן זה מצריך שיקול דעת רציני, ורק אם נראה שזה יתקבל בכבוד, אז יש מקום לנסות לומר.

בברכה

אפי קיציס