כשרות

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 21/05/20 09:12 כז באייר התשפ

שאלה

מדוע שומרים בין בשר לחלב? ולמה דווקא 6 שעות?

תשובה

לשואלת שלום רב

אכן מהתורה מה שאסור זה רק אכילת בשר וחלב שהתבשלו יחד.

חז"ל הוסיפו הרחקה, שלא רק ביחד אסור אלא גם בזה אחר זה, כך שגם בתוך הגוף הם לא יתערבו. והרי לוקח זמן לאוכל להתעכל בגוף.

הטעם הוא בגלל שלפעמים נשארות שאריות בין השיניים. וכן לפעמים נשאר לנו עדיין טעם בפה מהאכילה הקודמת.

הסיבות להרחקות של חז"ל הן גם בשביל שלא נטעה ונגיע לאיסור עצמו, וגם מתוך הבנה שאם התורה אסרה משהו בגלל פגם רוחני או מוסרי שיש בו, אז לפעמים גם מה שקרוב לאיסור הוא פגום ויש להמנע ממנו. ולכן פעמים רבות הוסיפו חז"ל החמרות על מה שכתוב בתורה.

הסיבה לשש שעות - בגמרא כתוב מארוחה לארוחה. בזמנם היו נוהגים לאכול 2 ארוחות עיקריות ביום שהמרחק ביניהם היה כ-6 שעות. לכן היו אמנם פוסקים שאמרו שאם סיימת את הארוחה וברכת, אתה יכול זמן קצר אח"כ לאכול חלב. אבל הפסיקה שהתקבלה יותר היא שצריך לשמור את אותו זמן שנהגו בד"כ בזמן הגמרא בין הארוחות, כלומר שש שעות.

בברכה

אפי קיציס