כיפור

חדשות כיפה הרב דוד לוי 02/03/21 19:02 יח באדר התשפא

שאלה

ב"ה

לכיפה

שלום כבוד הרב דוד לוי

ספר החינוך מצוה שיג - מצות תענית ביום עשירי בתשרי

(ויקרא כג כז)

ועוד אזכיר לך כאן מה שאמרו זכרונם לברכה גם כן בענין תענית תשעה באב הידוע שהוא מדרבנן, ואף על פי שרחוקים מאד שני הימים אלה בטעמן ובכל ענינם, לפי ששם תענית כוללם נדבר בו מעט. ואודיעך שהחמירו בו חכמים בכל עניינו כמו ביום הכיפורים, להפסיק מבעוד יום (לפני שקיעה), וברחיצה ובסיכה ובנעילת הסנדל ובתשמיש המטה. ועוברות ומניקות שמתענות בו כשאר העם, מה שאינן עושין כן בכל שאר תעניות, חוץ משלש תעניות אמצעיות של עצירת מטר, כמו שנזכר במסכת תענית בסוף פרק ראשון י"ד ע"א דאסיק (שמסיק) רב אשי התם (שם), נקוט (קח) מציעתא (אמצעית) בידך.

ויתר פרטי מצוה זו, מבוארים במסכת יומא.

לא מבין מה כוונת רב אשי נקוט (קח) מציעתא (אמצעית) בידך.

תודה ממשה

תשובה

שלום לך,

הנושא במסכת תענית הוא תעניות של עוברות ומיניקות, מתי הן צריכות לצום על עצירת גשמים.

יש 3 קבוצות של תעניות על הגשמים. רב אשי אומר שלדעתו הדרך הנכונה היא שהן יצומו באמצעיות, לא בראשונות שהן קלות יותר ולא באחרונות שהן מרובות מדי.

ויש שהסבירו את דבריו אחרת.

המשפט 'יתר פרטי מצוה זו' מכוון לכל מצווה שיג - להתענות ביום הכיפורים, ולא לתעניות רגילות.

בברכה

דוד לוי