כוסית הכסף

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 04/11/21 11:52 כט בחשון התשפב

שאלה

ישמח לקבל תשובה מהרב לגבי

'כוסית הכסף'

המשמשת בתור כוסית לנרות חנוכה (מכסף טהור)

האם יש בזה הידור (בנוסף לזה שהוא עומד בפני עצמו,ושיש אפשרות לקנות בזול)

מראה מקומות

* חסד לאברהם-  מעיין ב עין הקורא נהר נח

*כף החיים תרעג  סו"ס'

* ילקוט יוסף- עמ' טו

* שבט הלוי- חלק ג' סי' רא- מורים בקודש מכסף לזכוכית.

* פסקי תשובות- ח"ו ס' תרעג' אות ט'

* הגר"ח קניבסקי כ' ע"ז- בהם דברי טעם

* קונטרס גם אני אודך- חנוכה עמ' ל אות כבר

* שו"ת דברי דוד (טהרני ח"א ס' תד) דהמדליק חשיב כמדליק בזכוכית ולא בכסף

וכך כתב חזו"א ף- הרוצה לקיים בהידור ידליק נרות של כסף ידליק נמי בכוסיות כסף ולא בכוסיות זכוכית.

* בתושה"ז (ה, רכג)

* ר' בנימין חותה- אם היא יכולה לעמוד דעומד לבד חשיב זכוכית.

*"סדר היום" הלכות חנוכה שיש להשתדל לפחות בקניה של כוסית אחת לנר מצוה של כל יום

תשובה

לשואל שלום רב.

חז"ל דרשו את הפסוק "זה אלי ואנוהו" - התנאה לפניו במצוות. כלומר יש לעשות את המצוות בצורה נאה. ולפי זה כתב המשנה ברורה "כתבו הספרים שטוב כל אחד שיטריח לעשות לו מנורה יפה לפי כחו ". כלומר הדגש הוא על היופי ולא על המחיר, שיהיה כמה שיותר נאה.

מה נחשב יפה ומה עוד יותר יפה, זה לא כתוב. רבים חושבים שכלי כסף יפים יותר, ואחרים חושבים שעיצוב אחר יפה יותר. וזה תלוי בך. ואם כסף הוא הנאה ביותר, יש בכך הידור.

ובענין הכוסיות, כוסיות מזכוכית אינן גורעות מיופיה של חנוכיית כסף, והן בטלות לחנוכיה, ואפשר להשתמש בהן (ולא חייבים דווקא כוסיות כסף)

בברכה

אפי קיציס