כוונון התפילין

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 23/02/22 21:19 כב באדר א'

שאלה

שלום הרב

עכשיו אני הנחתי תפילין של ראש ומיקמתי אותם באמצע וכשניגשתי לקריאת שמע אז כל פעם שהיה מוזכר ״לטוטפות בין עיניך" נישקתי תפילין של ראש וכשנישקתי את התפילין הרגשתי שלא היו במקום וצריך להזיז אותם קצת לצד. אבל לא כל כך התייחסתי לזה כי לפי המראה זה נראה בסדר.

הייתי צריך לסדר את התפילין אפילו שבמראה רואים שזה באמצע והכל טוב אבל על ידי בדיקת היד זה לא בסדר?

תשובה

שלום לך .

בשולחן ערוך ישנן הלכות מפורטות היכן נמצאות תפילין של יד והיכן של ראש וככה פסק מרן לגבי תפילין של ראש:

"מקום הנחת תפלה של ראש מהתחלת עיקרי השער ממצחו עד סוף המקום שמוחו של תינוק רופס.

צריך שיהיה הקשר מאחורי הראש למעלה בעורף. צריך לכוין הקציצה שתהא באמצע, כדי שתהא כנגד בין העינים, וגם הקשר יהיה באמצע העורף ולא יטה לכאן או לכאן. וצריך שיהא המקום שבקשר שנראה כעין דל"ת לצד חוץ. הגה: וה"ה בקשר של יד צריך ליזהר שלא יתהפך (מרדכי דף צ"ו).

(שו"ע או"ח סימן כז)

וכתב המשנה ברורה : "שתהא באמצע - רוחב הראש ולא יטה אותם לצד אחד כדי שיתקיים והיו לטוטפות בין עיניך והרבה מהאחרונים כתבו דאם שינה בזה לא קיים מצות תפילין וצריך ליזהר בזה גם נכון ליזהר לכתחילה שלא יהיו התפילין גדולין ביותר דאז אי אפשר כמעט שיהיו מהודקין על הראש וגם שיהיו מונחין על מקומן דאם הם מונחין בגובה הראש כדין אינם מהודקין וגם הקשר לא יבא על מקומו כדין " (משנה ברורה סימן כז ס"ק לו).

ומרן הרב קוק זצ"ל כשראה שאנשים רבים אינם מניחים את התפילין במקומם עורר על כך רבות וחיבר ספר נפלא "חבש פאר" בו אסף איש טהור מאמרי חז"ל בשבח מצוות התפילין ופסקי הלכה למעשה.

באופן כללי מפעם לפעם נוהגים להניח שתי אצבעות מרוחקות לראות שהתפילין במקומן ודי בכך כי לפעמים כאשר הטלית מונחת על הראש אם אתה מטה אותה גם התפילין זזות ממקומן ופעמים שאדם מושך ברצועות ולכן מפעם לפעם יש לראות שהן במקומן ונוהגים לנשקם משום חיבה כמובא בבן איש חי.

ועל כל פנים אל תבהל ואל תהיה במתח ובחרדה ואל תבדוק כל רגע כי די בתחילת התפילה ולפני העמידה ולאחריה ואולי גם באשרי ודי בכך.

וכמובן אם בטעות הזזת את ידך וכדומה כי אז תיישר את התפילין

ואשריך שאתה זהיר במצוות עוטר עמו ישראל בתפארה.