חישוב תעריפי ועד בית

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 11/02/21 12:06 כט בשבט התשפא

שאלה

אנו גרים בבניין משותף, הדירות במגוון גדלים - 4, 5, 6 חדרים.

עד כה גבו תעריף אחיד מכלל הדיירים.

כעת מתקיים דיון האם לגבות תעריף ועד בית בהתאם לגודל הדירה.

מה עמדת ההלכה בנושא?

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה,

שאלה יפה.

ההלכה דנה במספר סוגיות דומות.

כגון גביית תשלום עבור בית כנסת או עבור חזן, האם הולכים לפי המעמד הכלכלי של האנשים (לפי ממון) או לפי מספר נפשות שנהנות מהשירות (לפי גולגולת), או לפי משפחות.

יש על כך כמה וכמה סוגיות מרתקות.

למעשה, הכלל הקובע בימינו בעניינים הללו, הוא "הכל כמנהג המדינה". כיוון שאלו דברים שנובעים מתוך הסכמה חברתית

לפי החוק במדינת ישראל יש לשלם לפי יחס שטח רצפת הדירה, אלא אם כן נקבע אחרת ביניכם.

ראו מתוך חוק המקרקעין סעיף 58.א':

"בעל דירה חייב להשתתף בהוצאות הדרושות להחזקתו התקינה ולניהולו של הרכוש המשותף ולהבטחת השירותים המחוייבים על פי דין או המקובלים על פי הנוהג, לפי יחס שטח רצפת דירתו אל שטח הרצפה של כל הדירות שבבית המשותף, זולת אם נקבע בתקנון שיעור השתתפות אחר. לענין זה, "החזקה תקינה" – שמירה על מצבו של הרכוש המשותף כפי שהיה בעת גמר הבניה, לרבות שיפורים שבוצעו בו לאחר מכן בהסכמת בעלי הדירות."

ולכן, גם על פי ההלכה הדין כן. יש לשלם כפי איך שדורש החוק, אלא אם כן דיירי הבניין מחליטים בהסכמה אחרת.

בברכה

הלל מרצבך