הצעות עבודה ביום שבת

הרב אלדד יונה הרב אלדד יונה 03/01/19 18:30 כו בטבת התשעט

שאלה

ביום שבת דודה שלי הציעה לי הצעת עבודה והסבירה על העבודה. אני יכול לקבל את הצעתה?

תשובה

שלום וברכה,

בוא נחלק את התשובה לשני חלקים.

1) אנחנו אומרים בקידוש של שבת בבוקר את הפסוק בישעיה פרק נ"ח- "וקדשתו ממצוא חפצך ודבר דבר". יש להבדיל את השבת מימות החול לא רק בעשיית פעולה של איסור, אלא גם בדיבור על מלאכות האסורות. ואכן, אסור מדברי נביאים (כאמור, האיסור כתוב בנביא ישעיה) לדבר בשבת ולתכנן לעשות ביום חול פעולה האסורה בשבת. בהיות שבשבת עצמה העבודה אסורה, גם לדבר עליה ולתכנן בשבת איך לעשותה ביום חול זה אסור. וכן פסק בשולחן ערוך, אורח חיים, סימן ש"ז סעיף א'- "ודבר דבר שלא יהא דבורך של שבת כדבורך של חול הלכך אסור לומר דבר פלוני אעשה למחר או סחורה פלונית אקנה למחר ואפילו בשיחת דברים בטלים אסור להרבות". וכן פסק שם בסעיף ב'- "אסור לשכור פועלים ולא לומר לאינו יהודי לשכור לו פועלים בשבת אף על פי שאין הישראל צריך לאותה מלאכה אלא לאחר השבת".

כאמור, אתה ודודה שלך חיללתם שבת מדברי נביאים. זה אומר שצריך לחזור על זה בתשובה, ולהיזהר להבא מדיבור על מלאכות בשבת.

2) נראה לכאורה, אם כי לא מצאתי ראייה מוחצת לכך, שבדיעבד, שכבר דיברתם על זה בשבת, מותר לקחת את העבודה.