העתקה במבחן בהסכמה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 25/11/20 20:40 ט בכסלו התשפא

שאלה

שלום כבוד הרב.

רציתי לשאול האם ניתן להעתיק במבחנים?

כאשר שני הצדדים שעושים את המבחן מודעים להעתקה, כלומר אם חברה שלי שואלת אותי אם היא יכולה להעתיק ממני במבחן ואני מסכימה לה , האם יש בעיה בכך שהיא מעתיקה למרות הסכמתי?

תודה רבה.

תשובה

לשואלת שלום,

יש איסור להעתיק במבחן, גם בהסכמת שתיכן, מדין גניבת דעת של המורה.

גניבת דעת פירושה עשיית מעשה מסויים כדי להטעות את הזולת בנוגע לרושם מהמעשה.

הדוגמא בגמרא היא אדם שתובע את חברו על חוב שלא קיים, כדי שאחרים יחשבו שהוא עשיר ונושה בו.

פעולה זו מוגדרת גנבה: "שכל הגונב דעת הבריות - נקרא גנב"

לדעת חלק מהפוסקים, אם בעקבות המבחן מקבל תעודה, הרי יש בזה אף איסור תורה חמור.

אני מאמין בכך שכל אדם ישתמש בכישרונותיו שנתן לו הבורא, ויצרף לכך מאמצים ולימוד, ומה שיקרה, יכוון אותו בחיים לטובה בוודאי. "וה' הטוב בעיניו יעשה".

(מקורות: תוספתא בב"ק ז ג | רמב"ם הלכות דעות פרק ב | אגרות משה חו"מ ב ל | וראה גם שו"ת שבט הלוי חלק י סימן קסג)

בהצלחה במבחנים!