‏האם מותר לגבר לעשות גבות ב-30 של האבלות ולהוריד שיער בגוף.

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 18/10/21 22:55 יב בחשון התשפב

שאלה

-גבר

‏אני נמצא באבלות על אבי שנפטר לפני שבועיים, כמה שאלות

1- ‏האם מותר להוריד באמצע של הגבות ב-30 ימי האבלות.

2- ‏האם מותר לי להוריד שיער בידיים לצורך טיפול לייזר שנקבע לי מלפני חודשיים

3- ‏האם מותר לי להוריד שיער בגוף כמו חזה ובטן וכ׳ו

תשובה

שואל נכבד

ראשית אנחם אתכם מן השמים תנוחמו ולא תוסיפו לדאבה עוד

מבחינת הלכות אבלות תספורת מותרת לאחר שלושים יום לאחר שיגערו בו חבריו באבל כמבואר בשולחן ערוך יורה דעה בסימן ש"פ.

אמנם אפשר להקל בשפם המעכב את האכילה גם קודם לכן בדומה להיתר בחול המועד לגבי שפם

או"ח סימן תקל"א. ואם למשל הזמנת ספר לתוך שלושים יום קודם הפטירה אין זה מתיר לך להסתפר.

אלא שכבודו שואל לגבי שיער גבות ידיים וגוף.

כבודו כנראה לא יודע שאסור לגברים לגלח את גופם במקומות שנשים נוהגות להסיר את השיער משום לא ילבש גבר כלי אישה.

וראה ברמב"ם הלכות עבודה זרה פרק יב הלכה ט :

"העברת השיער משאר הגוף כגון בית השחי ובית הערוה אינו אסור מן התורה אלא מדברי סופרים והמעבירו מכין אותו מכת מרדות, במה דברים אמורים במקום שאין מעבירין אותו אלא נשים כדי שלא יתקן עצמו תיקון נשים, אבל במקום שמעבירין השיער הנשים ואנשים אם העביר אין מכין אותו, ומותר להעביר שיער שאר איברים במספריים בכל מקום.".

מה יהיה אם אדם עושה כן בגלל בעיות רפואיות שיש לו צער מהשיער על כך נשאל כבר הרשב"א בשו"ת שלו בחלק ה סימן רעא ואלו דבריו:

"

שאלת מי שיש לו חטטין בבית השחי ובבית הערוה ומצטער מחמת השער ואם יעבירנו רפואה קרובא לבא מהו להעבירו,

תשובה מסתברא שהוא מותר דאינו אלא מדרבנן ובמקום הצריך ושצריך לרפואה לא אסרו (בנזיר נ"ט ע"א). דהא בעא מיניה רב מר' חייא. מהו (להקל) לגלח, אמר לו אסור. אמר לו רב והא קא גדול וקא מצטער. אמ"ל בר פחתי (גדול) גבול יש כל זמן שהוא גדל נושר אלמא אי לאו דנושר מצטער מותר. וכאן שער שאינו נושר מצטער וצריך לרפואה מותר. ועוד שאין העושה זה אלא משום רפואה ואין בו משום תקון כתקוני איתתא. ".

מדבריו משמע שכאשר העברת השיער נעשית בגלל בעיה רפואית אפשר להקל.

ובכן

אם הורדת השיער אצלך היא בעיה בריאותית כמו הזעת יתר שגורמת לצער ולזיהום וכדומה אזי מותר לך לעשות זאת במספריים .

אם אינך מצטער מבחינה רפואית ואתה עושה כן בשביל יופי זה אסור כל החיים ולא רק בימי אבלות.

והורדת שיער בטיפול לייזר הנהוגה אצל נשים לדעתי אסורה כמו תער שמייפה את הגוף וזה ענינו של הלייזר לטווח רחוק.

לכן הנני מציע לך לשאול רב ולברר איתו אם בכלל מותר לך לעשות טיפולי שיער אלו שדרך הנשים לעשות אותם.

אגב בענין דומה ידוע לך שיש איסור כזה לגבר לצבוע את שערותיו הלבנות והנה כתב בספר חסידים סי' שע"ט :

"אמרו לאחד אשה פלונית יפה במקום פלוני היא חפצה בך שמע לעצתנו ולך שמה ותצבע שעריך בשחור ותהי' סבורה שאינך זקן והיא תאמר מה שבלבה. אמר להם חלילה לי להטעות אותה אלא תראה שאני זקן, אל תחלל את בתך להזנותה זה המשיא בתו לזקן ".

אדם שרוצה לצבוע את שערותיו הלבנות לצורך שידוך בערמה כדי שיראה צעיר יותר הדבר אסור.

אולם יש פוסקים אחרונים שאומרים שאם אדם עושה כן לא כדי להטעות ולשקר שהוא צעיר יותר , אלא כדי שיראה מתאים לשידוך אז הדבר מותר.

אסכם דברי באופן עקרוני אסור לך לעשות הורדות שיער בלייזר כיוון שאתה גבר. אבל יישור גבות למשל במספריים מותר.

ואם הורדת השיער שלך מותרת מבחינה רפואית בצורה זו או אחרת לפי מה שיתיר לך רב אזי הייתי ממליץ לעשות זאת רק לאחר השלושים.

מן השמים תנוחמו.